Commerciële bedrijven hebben niks te zoeken in overheidsdatabank

Foto ANP

Suwinet, je had er misschien nog nooit van gehoord, maar het is het systeem waarin de overheid haar data bewaart. En daar kunnen commerciële incassobureaus ook bij. Die innen namelijk het te veel of ten onrechte gekregen uitkeringsgeld, en het is makkelijker om hen direct toegang te geven tot Suwinet. De overheid moet daar per direct mee stoppen, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is volgens de VNG in strijd met de privacyregels. Daardoor komen de sociale diensten van tientallen gemeenten in de problemen met die invordering.

Via Suwinet wisselen overheidsorganisaties informatie uit over loon, hypotheken, studieschulden, kentekens, woonadressen, gezinssamenstelling en alimentatie. Volgens de VNG hanteren diverse gemeenten “schijnconstructies”, waardoor bedrijven ten onrechte toegang hebben tot dit vertrouwelijke overheidssysteem. De harde opstelling over de toegang van commerciële partijen tot de privacygevoelige overheidsinformatie op Suwinet is een koerswijziging ten opzicht van het verleden, aldus de VNG. Aanleiding vormt zware kritiek in de Tweede Kamer op de voortdurende veiligheidslekken in Suwinet.

2015073 Uitbesteden en Toegang Tot Suwinet

Naar aanleiding daarvan start de Inspectie SZW op 1 september een onderzoek bij alle Nederlandse gemeenten naar de veiligheid van Suwinet. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt de beveiliging van het computersysteem bij acht specifieke gemeentes. Eind 2014 concludeerde het CBP al dat de gemeente Den Bosch tekortschoot en dat de Ierse overheid ten onrechte volledige toegang had gekregen tot het Nederlandse systeem.

Om te voorkomen dat medewerkers van incassobureaus toegang hebben tot ‘alle personen met een burgerservicenummer’ stelt de VNG voor dat gemeenten voortaan beknopte dossiers op papier gaan verstrekken aan incassobureaus, in plaats van gemeentelijke login-gegevens voor heel Suwinet.

Speuren naar fraude

De overheid gebruikt Suwinet ook voor het speuren naar fraude en het incasseren van boetes en onterecht verstrekte uitkeringen. Daarbij werken zij nauw samen met commerciële partijen zoals incassobureaus, die voor de gemeente achter moeilijk inbare vorderingen aangaan.

De sociale dienst Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) laat in een reactie weten recent “gestopt te zijn met het verlenen van toegang tot Suwinet aan externe partijen”, zonder dat er direct een oplossing voorhanden is. Drechtsteden heeft incassobureau Cannock Chase ingehuurd voor het incasseren van schulden.

John van Veen, directeur van Cannock Chase, zegt dat het afsluiten van Suwinet direct effect heeft op zijn diensverlening aan nog eens 85 tot 90 gemeenten en sociale diensten.

“Wij helpen met het incasseren van oude oude vorderingen bij uitkeringsgerechtigden. Als wij niet bij Suwinet kunnen is dat proces moeilijker en omslachtiger. Dit kost de gemeenten uiteindelijk geld.”

Kamerlid Steven Van Weyenberg (D66) is geschrokken: “De wet is heel duidelijk: alleen gemeenten mogen onder voorwaarden gebruik maken van dit systeem. Deze informatie is gewoon niet voor bedrijven bedoeld.”

Welke bedrijven weten wat over mij? Hoe weten ze dat?

    • Merijn Rengers