Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Coalitiegesprekken Turkije mislukt - premier wil vervroegde verkiezingen

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil “zo spoedig mogelijk” nieuwe verkiezingen nadat coalitiegesprekken tussen zijn AK-partij en de Republikeinse Volkspartij CHP zijn mislukt.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu (r) en CHP-leider Kemal Kilicdaroglu (l) tijdens een bespreking op 10 augustus over de mogelijkheden van een coalitie.
De Turkse premier Ahmet Davutoglu (r) en CHP-leider Kemal Kilicdaroglu (l) tijdens een bespreking op 10 augustus over de mogelijkheden van een coalitie. Foto EPA / Hakan Goktepe

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil “zo spoedig mogelijk” nieuwe verkiezingen nadat coalitiegesprekken tussen zijn AK-partij en de Republikeinse Volkspartij CHP zijn mislukt. Dat meldt persbureau Reuters.

CHP-leider Kemal Kilicdaroglu zegt dat de premier had voorgesteld om een tijdelijke coalitie of een minderheidsregering te vormen. Maar de gesprekken tussen CHP, Turkije’s voornaamste oppositiepartij, en AK liepen op niets uit.

Tijdens een persconferentie zei Kilicdaroglu dat het “immoreel” was dat Davutoglu bleef bij zijn mandaat om samen een regering te vormen. Kilicdaroglu noemde het ook “verkeerd” dat Davutoglu vervroegde verkiezingen als enig alternatief noemde. Kilicdaroglu:

“Turkije loopt een kans om geschiedenis te schrijven mis.”

Een jaar geleden volgde Davutoglu, toen minister van Buitenlandse Zaken, Recep Tayyip Erdogan op als premier en leider van de partij. Het presidentschap is in Turkije vooral een ceremoniële functie, maar Erdogan wilde zijn rol als president versterken.

Erdogan kondigde toen aan het presidentschap ‘actief’ te willen invullen. Correspondent Marloes de Koning schreef vorig jaar:

“Als zijn AK-partij na de parlementsverkiezingen volgend jaar een stevige meerderheid in het parlement heeft, wil Erdogan die gebruiken voor een nieuwe grondwet. Daarin zou de president meer macht krijgen, vergelijkbaar met het Amerikaanse stelsel. De oppositie is daar fel tegen.”

Inmiddels is de situatie veranderd. NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef:

“Turken die zich zorgen maken over de machtshonger van president Erdogan slaakten na de parlementsverkiezingen een zucht van verlichting.”

Na de nederlaag van de AK-partij is de grondwetswijziging die de president meer macht zou geven uit beeld. Voor het eerst in dertien jaar lag een coalitieregering in het verschiet. Maar nu, ruim een maand later, zit Turkije nog altijd zonder regering.