Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Brieven

Wij kunnen ook verbranden

Als de Russen onze bloemen verbranden, verbranden wij als represaille hun gas.

Zomeravondgesprek

Hoogtepunt was het nietje

Met veel plezier lees ik wekelijks het zomeravondgesprek. Zaterdag (8/8) was inhoudelijk minder, maar dat gaf niks. Zelden zo’n helder beeld gekregen van Halina Reijn, die het cliché van de aanstellerige toneelspeler nieuw leven in blies. Dan Ionica Smeets, die haar subtiel de baas was op alle onderwerpen. Maar dat alles viel in het niet bij de foto in de papieren versie: de twee nietjes dwars door de verleidelijke dijen van onze diva. Schitterend.

Arend Voskuijl

Delta Lloyd

DNB flinke vinger in de pap

De afgelopen maanden is in NRC ruime aandacht geschonken aan de machtshonger van DNB en de strijd tussen DNB en Delta Lloyd. Afgelopen zaterdag heeft Menno Tamminga de gang van zaken bij de Rotterdamse rechtbank en het vonnis gefileerd (8/8). Daaraan heb ik niets toe te voegen. De rechtspraak in Nederland is niet langer openbaar wanneer het kritiek op DNB betreft. Of zou dit samenhangen met het feit dat één van de drie rechters in een andere zaak door zijn collega’s van de Rotterdamse rechtbank gewraakt is wegens partijdigheid?

Eveneens verscheen afgelopen zaterdag een profiel over Jean Frijns, de afgetreden voorzitter van de rvc van Delta Lloyd. Diens vroegere hoogleraar Van de Klundert kan zich goed voorstellen dat Frijns de zaak is begonnen. „Niemand controleert de toezichthouder. Er is sprake van een democratisch tekort”, stelt hij terecht. Dit tekort is sinds 2012 ernstiger geworden doordat DNB door wetswijziging civielrechtelijk vrijwel niet meer aansprakelijk gesteld kan worden.

Blijkens het profiel ziet professor

Cools het als tonen van karakter dat Frijns niet tegen de rechterlijke uitspraak in beroep gaat. Mijns inziens helaas onjuist. Frijns had eenvoudig geen juridische middelen meer om in beroep te gaan. De nieuwe directie van Delta Lloyd onder leiding van CEO Hans van der Noordaa bepaalde of Delta Lloyd in beroep zou gaan. Wie mijn recente rapport over de toetsing en vooral de hertoetsingsstrategie van DNB (‘De nieuwe kleren van Keizer Knot’) heeft gelezen weet dat Van der Noordaa nooit door DNB voor zijn nieuwe functie van CEO van Delta Lloyd zou zijn goedgekeurd, wanneer hij de mogelijkheid van hoger beroep had opengelaten.

Bij het toetsen van beleidsbepalers let DNB niet alleen op deskundigheid en betrouwbaarheid, maar ook op meegaandheid. Wanneer je duidelijk maakt dat je op een of meer punten een andere visie hebt dan de ambtenaren aan het Frederiksplein, kun je het wel schudden. Dan wordt je afgetoetst of, beter gezegd, krijg je een telefoontje dat je je nog mag terugtrekken om je reputatie te redden. Het moet voor DNB op voorhand hebben vast gestaan dat Van der Noordaa niet in beroep zou gaan.

Er zijn extremere voorbeelden van toetsingsstrategie van DNB. Het komt voor dat DNB de uitspraak van een toetsing maanden aanhoudt om te kijken of de kandidaat wel echt instemt met de door DNB gekozen overnamepartner voor de verzekeraars of pensioenfondsen. Dit moge voor sommigen nogal stug klinken, maar er zijn ook weinig mensen die weten dat DNB elk jaar aan het ministerie van Financiën een lijstje opstuurt met verlangde wetswijzigingen, zodat ze haar macht nog verder kan uitbreiden. Dat dit wensenpakket van DNB niet altijd met het Burgerlijk Wetboek overeenstemt, is onlangs door de Raad van State vastgesteld. Die heeft een door DNB voorgestelde wetswijziging naar de prullenbak verwezen, waarbij DNB de bestuurders van onder toezicht staande instellingen kon schorsen, terwijl de toetsing nog liep.

Pieter Lakeman Voorzitter SOBI

Steinz en Parnassia

Podium voor terrastrubbels

Bij NRC wordt nieuws snel geduid, ook het niet zo belangrijke nieuws. Dat gevoel bekroop mij afgelopen zaterdag (8/8) na lezing van het ‘Ikje’ van mevrouw Steinz.

Het echtpaar Steinz vertoefde aan zee, mevrouw Steinz wilde zwemmen en vroeg of haar man observerend plaats mocht nemen op een terras. Dat soort dingen gebeurt. Een medewerker van hetzelfde etablissement wilde, afwijkend van de afspraak, de bestelling opnemen. Dat was gegeven zijn ziekte lastig. Een kwestie van niet-afstemming binnen het bedrijf.

Mevrouw Steinz doet hiervan verslag in het vertrouwde NRC. Resultaat is dat de terrashouder zich nu in verontschuldigingen uitput. Het verbaast me dat NRC mevrouw Steinz direct een podium biedt voor terrasongemak. Het lijkt erop dat hier met bekendheid een snelle entree is verkregen, een podium dat volgens mij in geen verhouding staat tot de ernst van het ‘vergrijp’. En zo vinden wij in dezelfde NRC de heer en mevrouw Steinz op enkele pagina’s afstand van elkaar. Iets wat ze op het terras kennelijk niet gegund was.

Luuk Oost

Kom toch naar mijn terras

Ik zou er – sorry – een moord voor doen om Pieter en Claartje Steinz op mijn terras te hebben. De hele nacht, ik serveer.

Bob Lagaaij

SP-voorzitterschap

Meyer straalt arrogantie uit

Voorzitterskandidaat Ron Meyer beweert dat de SP „de grootste op links” is (10/8). De PvdA heeft echter 36 zetels en de SP 15. Daardoor regeert de PvdA en niet de SP. Ook anderszins straalt Meyer arrogantie uit.

Wil Meyer het echec van 2012 herhalen? Glanzende peilingen voor de SP, totdat twee weken voor de verkiezingsdatum ineens geheel andere politieke wetten en krachten het spel overnemen?

Albert Appelo

En Gesthuizen is het ook niet

Feitelijk is Gesthuizen een stoorzender binnen de SP. Met haar ideeën over onbeperkte toelating van vluchtelingen, alsook een ongelimiteerd kinderpardon, staat zij mijlenver van de doorsnee SP-kiezer. Deze doorsnee SP-kiezer is laaggeschoold, doorgaans afhankelijk van een uitkering en ziet in iedere politieke en/of economische asielzoeker een potentiële bedreiging voor zijn baan; als hij die al heeft.

Gesthuizen heeft kennelijk nog steeds niet door dat, in het geval zij tot voorzitter zal worden gekozen en haar plannen aangaande migratie en kinderpardon onverdroten blijft voortzetten, de SP-kiezer straks richting de PVV zal gaan schuiven. Die heeft op sociaal-economisch terrein zo’n beetje dezelfde agenda als de SP, maar heeft wat het migratievraagstuk betreft wel meer oog voor haar achterban. Om het voortbestaan van de SP niet in gevaar te brengen geef ik Gesthuizen dan ook een welgemeend advies om de partij te verlaten en aansluiting te zoeken bij GroenLinks.

Wim Everwijn

Voetbal

Maak de kaartjes duurder

Het was vroeger allemaal zo leuk, plezierig en eerlijk bedoeld: het voetbal. Nu hebben we zonnekoning Blatter met zijn corrupte entourage, matchfixing waar zowel spelers als scheidsrechters bij betrokken zijn, hooligans. Maar inmiddels is er ook een onderbetaald politieapparaat dat gedwongen tegenactie onderneemt.

Voorstel: als de hooligans zo te keer gaan dat er grote kosten gemaakt moeten worden, verhoog dan gewoon de kosten voor een kaartje. Nu moeten wij als maatschappij opdraaien voor de financiële en maatschappelijke kosten. Als de kaartjes duurder worden, dan gaan er misschien ook minder hooligans naar wedstrijden om hun asociaal gedrag te etaleren. Mijn voorstel is om foto’s van de aangehouden hooligans beschikbaar te stellen aan de pers. Foto’s van de schade die ze hebben aangericht heb ik nu wel genoeg gezien.

Rinus Boenders

Correcties en aanvullingen

Selahattin Demirtas

Bij het interview met de Turks-Koerdische politicus Selahattin Demirtas, Eindigt deze Koerdische Obama in de cel? (7/8, p. 14), is niet vermeld dat Zehra Kaya aan het artikel heeft meegewerkt.

Bonus Huges

In Blunders bij ontslag Huges zijn afgang van NS en Dijsselbloem (10/8, p. 2) staat dat de bonus van NS-topman Huges over 2014 17.500 euro was. Deze was 75.250 euro.

Kamagurka’s mouches

Mouches volantes, ‘vliegende vliegjes’ (niet mugjes), de vlekjes voor de ogen die Kamagurka tot schilderijen inspireerden (De andere Kamagurka, 8/8, p. 25) ontstaan niet door een gebrek aan oogvocht, maar door minder glasvocht (de vulling van het oog).

Prinsjesboekenprijs

In El Rey (over Jos van Rey) onder nominaties prijs politieke boek (10/8, p. 3) staat de naam van de een van de auteurs van El Rey verkeerd. Theo Snieken moet Theo Sniekers zijn. Ook is de prijs niet in 2014, maar in 2013 in het leven geroepen.

Politie-inzet

In Experiment dit weekend: voetballen zonder politie (8/8, p. 2) staat dat soms duizenden agenten voor één wedstrijd nodig zijn. Dat moest zijn: duizenden uren politie-inzet per wedstrijd.

Doping

In 28 atleten alsnog betrapt en bestraft door IAAF (12/8, p. E11) staat dat er bloedmonsters opnieuw zijn getest. Het gaat om urinestalen.

Kerncentrale

In Japan maakt weer kernstroom (11/8, p.12) staat dat een reactor in gebruik is genomen in de noordelijke stad Sendai. Het gaat om de Sendai-centrale, die in de plaats Satsumasendai in het zuiden van Japan staat, zo’n 1000 kilometer ten zuidwesten van Tokio.