Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bommenlegger Jumbo eist bitcoins, extra maatregelen bij alle filialen

Een winkelwagen achter een afzettingslint van de politie voor de vestiging van supermarktketen Jumbo bij de Euroborg.
Een winkelwagen achter een afzettingslint van de politie voor de vestiging van supermarktketen Jumbo bij de Euroborg. Foto ANP/SIESE VEENSTRA

De politie en Jumbo nemen bij alle 579 Jumbo-filialen maatregelen naar aanleiding van een reeks bommeldingen bij filialen in Groningen en Zwolle. Dat zegt Rob Vos, die namens de politie het onderzoek naar de dader leidt, tegen persbureau ANP. De politie heeft vandaag een site gelanceerd met informatie over de zaak. Daaruit blijkt onder meer dat de afperser in bitcoins betaald wil worden.

Alleen door de identiteit van de dader te achterhalen, kan volgens Rob Vos de veiligheid bij de Jumbo-filialen gegarandeerd worden.

“Daarnaast zijn er bij filialen van Jumbo zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Dat doen we niet alleen in Groningen en Zwolle, maar in het hele land. Ook de hele Nationale Politie helpt mee in het onderzoek.”

De dader heeft dat in een op 5 juni ontvangen brief geëist. Dat was een dag vóór de bommelding in het filiaal in de Groningse Euroborg.

Op de site heeft de politie een (beperkt) daderprofiel opgesteld. De afperser zou een man van tussen de 20 en 40 jaar oud zijn die vermoedelijk woont in Groningen. Hij heeft “kennis van explosieven”, affiniteit met computersystemen en elektronica en de werkwijze “vraagt om een nauwkeurige manier van werken”. Lees hier de reactie van Jumbo.

Reeds vier meldingen

Dat de afperser in bitcoins betaald wil worden is een noviteit. Bitcoins zijn aantrekkelijk voor criminelen omdat het zeer lastig is te achterhalen van wie zij zijn; bezitters houden bitcoins in digitale portemonnees die anoniem zijn. Daarnaast staan banken buiten spel, aangezien transacties tussen bitcoin-gebruikers zonder tussenkomst van een bank plaatsvinden. Over hoeveel Bitcoins het gaat, wil de politie niks zeggen.

De Jumbo-afperser liet voor het eerst van zich horen op 8 mei dit jaar, toen een explosief bij een vestiging van de Jumbo op de Wilhelminakade in Groningen werd gevonden. Op 31 mei ging in dezelfde stad een explosief af bij een filiaal op het Overwinningsplein, waarbij geen slachtoffers vielen. Een week later volgde een melding van een bom bij de Jumbo in de Euroborg, waar na een zoekactie van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) niks werd gevonden.

Aanvankelijk leek het erop dat de dader alleen in Groningen actief was, maar op 1 juli kreeg een filiaal van de Jumbo in Zwolle een kaart met een explosief.

Help ons in de zoektocht naar de dader van de Jumbo-incdidenten

#onderzoekjumbo #denkmee

Posted by Politie Groningen Stad & Haren on Thursday, August 13, 2015