Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Blauwhelmen VN weer in opspraak in Afrika

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in speciale zitting bijeen om praten over verkrachtingen en andere misdragingen waaraan blauwhelmen zich schuldig maken in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Gisteren ontsloeg VN-topman Ban Ki-moon de Senegalese commandant van de VN-missie in de CAR omdat hij niet zou hebben ingegrepen bij misdragingen van vredessoldaten. „Genoeg is genoeg”, zei Ban Ki-moon toen hij het gedwongen vertrek van commandant Babacar Gaye aankondigde. „Ik kan niet zeggen hoe kwaad en beschaamd ik ben door herhaaldelijke verslagen van seksueel misbruik en uitbuiting door VN-troepen. Ik zal geen enkele actie tolereren die het vertrouwen van mensen ondermijnt en laat plaatsmaken voor angst.”

Er zijn 10.000 blauwhelmen in de CAR. Ze kwamen nadat twee jaar geleden hevige gevechten waren uitgebroken tussen moslimstrijders en christelijke milities. Berichten over misdragingendoor soldaten uit onder andere Tsjaad, Equatoriaal Guinee en Frankrijk doen al langer de ronde. Zo zouden straatkinderen in de hoofdstad Bangui zijn verkracht. Eerder deze week kwam Amnesty International met nieuwe onthullingen over de verkrachting van een 12-jarig meisje door blauwhelmen en het doodschieten van een vader en zijn zoon.

De Verenigde Naties zelf worden ervan beschuldigd affaires toe te dekken. Zo werd een VN-functionaris geschorst omdat hij misbruik door Franse soldaten aan de kaak stelde. (NRC)