Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Beerten wil met D66 ‘aan de knoppen’ gaan zitten

Wordt voormalig leraar en COC-voorzitter Henk Beerten de nieuwe partijvoorzitter van D66?

Henk Beerten (62 jaar) uit Nijmegen gaat vol voor het voorzitterschap van D66. Hij is één van de twee kandidaten, zo maakte de partij vanmorgen bekend. De andere kandidaat is Letty Demmers, thans waarnemend burgemeester van Vlissingen.

Wat Beerten betreft koerst D66 af op zetelwinst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 én op regeringsdeelname. „Het doel moet altijd zijn: het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Je wilt als politieke partij iets realiseren”, zegt de kandidaat-voorzitter.

Beerten, geboren in het Gelderse Lievelde, stond in het verleden voor de klas, was voorzitter van COC Nederland, leidde de Nijmeegse afdeling van D66 en was wethouder in die stad. Hij had twintig jaar lang een eigen communicatieadviesbureau, LaVerbe, dat uitgroeide van „een bureautje op de slaapkamer” tot een bedrijf met dertig medewerkers. In 2009 deed hij het van de hand. Beerten is nu dagvoorzitter en gespreksleider en voorzitter van samenwerkingsverbanden voor het voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs in Nijmegen en Amersfoort.

In 1999 werd hij lid van D66, „omdat bij deze partij elk onderwerp bespreekbaar is”. Vorig jaar kreeg hij een plek in het landelijk partijbestuur. „Dicht bij de actuele politiek, dat vind ik boeiend.” Maar hij zegt behalve het voorzitterschap geen andere politieke ambities te koesteren; hij wil geen Tweede Kamerlid, staatssecretaris of minister worden. „Ik voel mijzelf meer een bestuurder dan een politicus.”

Hoe het is om politieke verantwoordelijkheid te dragen, heeft Beerten ervaren in Nijmegen, waar de partij in 2010 van twee naar zes zetels ging en een plek kreeg in het college. „Ik was destijds D66-voorzitter in Nijmegen, en toen het zo goed ging, heb ik voor de invulling van een eventuele wethouderspost ook aan mijzelf gedacht. Je kunt meer realiseren als je zelf aan de knoppen zit.”

Beerten was er verantwoordelijk voor het debacle met de parkeerpalen op zonne-energie die niet goed werkten. Het dossier achtervolgt hem tot op de dag van vandaag. „Het is het eerste wat mensen hier te binnen schiet als ze mijn naam horen. Kijk maar naar de reacties bij het artikel over mijn kandidatuur op de website van de Gelderlander.” Hij wordt er Henk ‘parkeerfiasco’ Beerten genoemd.

Tot drie keer toe kwam de ellende met de palen hem op een motie van wantrouwen te staan van de lokale SP, gesteund door de rest van de oppositie. Maar uiteindelijk mocht hij blijven. „Het was buitengewoon heftig”, zegt hij terugkijkend.