Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Alphen stelt aannemers aansprakelijk (maar zij wijzen naar elkaar)

Vanuit een woning in Alphen aan den Rijn is goed te zien welke schade de omgevallen bouwkranen hebben aangericht.
Vanuit een woning in Alphen aan den Rijn is goed te zien welke schade de omgevallen bouwkranen hebben aangericht. Foto ANP / Marco de Swart

De gemeente Alphen aan den Rijn stelt aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk voor het brugongeval in de stad waarbij twee bouwkranen op een aantal huizen vielen, zei burgemeester Liesbeth Spies vandaag. Volgens de gemeente heeft de combinatie “niet geleverd wat was afgesproken” en zijn ze “in gebreke gebleven”, zo meldt persdienst ANP.

Update 19.53 uur: Bouwbedrijf Mourik legt de verantwoordelijkheid bij BSB Staalbouw, schrijft ANP. BSB zegt dat onderaannemer Peinemann aansprakelijk is. Peinemann wil niets kwijt over aansprakelijkheid en wacht het onderzoek naar het ongeluk af.

Het kan nog weken duren voor bekend is wanneer de kraan en het brugdek worden geborgen, zei Spies, en maanden voor het puin is opgeruimd. De gemeente heeft inmiddels 25 meldingen van schade binnengekregen.

In Alphen aan den Rijn vielen op 3 augustus rond 16.15 uur twee hijskranen en een deel van een brug om tijdens werkzaamheden aan de Julianabrug. Ze vielen op meerdere woningen en winkels aan de Hooftstraat. Er raakten geen mensen gewond.

werkzaamheden hervat

Deze week zijn de oorspronkelijke werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug hervat. De mensen die door het ongeluk dakloos zijn geworden zijn door de gemeente ondergebracht in een jeugdzorginstelling. Het gaat om bewoners van twaalf huurappartementen. Verder maakten de betrokken bouwbedrijven bekend dat de mensen die getroffen zijn door de omgevallen kranen en hun huis of bedrijf niet in kunnen, een financieel voorschot krijgen. Voor particulieren is dit 2.000 euro en voor ondernemingen 5.000.

NRC-redacteur Ingmar Vriesema beschrijft in NRC Handelsblad nauwkeurig de voorgeschiedenis van de renovatie van de Julianabrug, de ‘eeuwige mankementenbrug’. De bouw begon dit voorjaar.

Ironie van het ongeluk is dat de renovatie van de in 1955 gebouwde Julianabrug de oplossing had moeten zijn van problemen die Alphen al jaren plagen. In november 2011 nog zei wethouder Kees van Velzen (CDA) dat zijn gemeente aan een ramp was ontsnapt. Roest in de draaipunten van de brug zorgde voor onmiddellijk instortingsgevaar.