Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AFM laat handel in aandelen Imtech stilleggen

In metrostation Vijzelgracht is in mei een roltrap geïnstalleerd van 47 meter, de langste roltrap in de Noord-Zuidlijn. Imtech is verantwoordelijk voor de oplevering alle roltrappen, liften en verlichting.
In metrostation Vijzelgracht is in mei een roltrap geïnstalleerd van 47 meter, de langste roltrap in de Noord-Zuidlijn. Imtech is verantwoordelijk voor de oplevering alle roltrappen, liften en verlichting. Foto ANP / Remko de Waal

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft beursbedrijf Euronext verzocht de handel in aandelen van Imtech op te schorten. Dat heeft de toezichthouder vanochtend bekendgemaakt. De handel is stilgelegd in afwachting van een persbericht van Imtech.

De maatregel komt op verzoek van het Goudse installatiebedrijf. Een beursgenoteerde onderneming kan bij de AFM vragen om het stilleggen van de handel als na opening van de beurs groot nieuws wordt verwacht, zoals uitspraak van faillissement door de rechtbank, zegt economieredacteur Menno Tamminga. Hij ziet de aankondiging als een veeg teken:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Moet wel heel belangrijk zijn. Tijdens overlevingsstrijd Imtech mocht er gewoon gehandeld worden… https://t.co/vGlqrWhLZk

Imtech (3,9 miljard euro omzet) verkeert in acute geldnood. De multinational maakte eergisteren bekend dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd. Na dagen onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de banken over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro. Alle pogingen om een gecontroleerde doorstart te maken voor de verschillende divisies mislukten.

De koers stond dinsdag 95 procent lager dan op dezelfde dag in 2014. Uit een data-analyse van NRCQ bleek dat het bedrijf al voor de vierde keer in vijf jaar de grootste koersval van de AEX of Midkap meemaakte.

Boekhoudschandaal Duitsland

Imtech was al drie jaar op rij het slechtst presterende bedrijf op de Amsterdamse beurs. De bewindvoerders zoeken naar “tijd en ruimte” om nog tijdens de periode van surseance een doorstart te realiseren van de Nederlandse divisies van de technisch dienstverlener.

De technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw kwam begin 2013 in de problemen. Toen werd duidelijk dat het bedrijf zeker 100 miljoen euro zou verliezen op de de bouw van een Pools pretpark. Bij verschillende onderdelen was bovendien fraude. In Duitsland ging het om een groot boekhoudschandaal met valse facturen, weggesluisd geld en een opgepoetste balans. De fraude kostte Imtech honderden miljoenen euro’s.

Bij Imtech werken in totaal zo’n 22.000 medewerkers in zeven divisies. In Nederland bouwt het bedrijf onder meer mee aan de gevangenis Zaanstad en de Amsterdamse Noord-Zuidlijn (lees bij NRCQ meer over de verschillende divisies).

imtechgraphic

Update 10.01:

Technisch dienstverlener Kuijpers is geïnteresseerd in de overname van specifieke onderdelen van Imtech, meldt persbureau ANP. Het familiebedrijf uit Helmond heeft interesse in divisies die actief zijn in Nederland. Het gaat onder meer om onderdelen die specialistische dienstverlening bieden op het gebied van bijvoorbeeld sprinklerinstallaties, elektronische beveiliging en gebouw- en procesautomatisering.

Lees ook: Vandaag in de aanbieding: stukjes Imtech, over de partijen die profiteren van een faillissement van het installatiebedrijf uit Gouda