Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

AFM legt beurshandel in Imtech stil

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in het aandeel Imtech vanmorgen stilgelegd. Dat heeft de toezichthouder bekendgemaakt. De handel is gestopt in afwachting van een persbericht van het installatiebedrijf.

De maatregel komt op verzoek van Imtech zelf. Een beursfonds kan de AFM vragen de handel stil te leggen als na opening van de beurs koersgevoelig nieuws wordt verwacht, zoals uitspraak van faillissement door de rechtbank. Rond het middaguur was er nog geen bericht van het bedrijf.

Imtech (3,9 miljard euro omzet, 22.000 werknemers) verkeert in acute geldnood. De multinational vroeg maandag uitstel van betaling aan. Na dagen onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de banken over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro. Alle pogingen tot gecontroleerde doorstart voor de verschillende divisies mislukten. Imtech was drie jaar op rij het slechtst presterende bedrijf op de Amsterdamse beurs.

Inmiddels onderhandelen de curatoren met mogelijke kopers van onderdelen van Imtech. Auto-importeur Pon zou dichtbij een overname van Imtech Marine zijn. Het familiebedrijf wordt bijgestaan door Parcom, de investeringstak van verzekeraar Nationale-Nederlanden.

Bouwbedrijf VolkerWessels, dat samen met Imtech de Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse metro aanlegt, neemt het werk van Imtech in dit project over. En de Helmondse installateur Kuijpers (160 miljoen euro omzet, 800 werknemers) heeft belangstelling voor enkele Nederlandse onderdelen van Imtech op het gebied van bouw en industrie.