Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Human interest

Affaires, waarom niet?

Opeens wordt de blik van de jonge schrijver Brian naar de vrouw getrokken die buiten een hotel staat te roken. Gebiologeerd steekt hij de straat over, steekt ook een sigaret op en begint een gesprekje dat al snel flirterig wordt. Voor hij het weet, biedt ze aan een buitenechtelijke affaire met hem te beginnen, wat de Fransen een cinq-à-sept-affaire noemen. De negen jaar oudere Arielle is dan ook een Française die in New York haar echtgenoot, een ambassadeur, bijstaat. Hij heeft een affaire, dus waarom zij ook niet? Ze hebben tenslotte een open huwelijk.

Wat volgt is vaak charmant, al was het maar vanwege de botsing van het door schuldgevoel geplaagde joodse wereldbeeld van Brian versus de wat lossere Franse manier van kijken naar echtelijke trouw. Om die beter te begrijpen bestudeert Brian Truffauts Jules et Jim en allerlei andere ‘typisch’ Franse relatiefilms.

Dat er ook ongeschreven regels zijn die geschonden kunnen worden, zorgt voor het drama in dit niet opzienbarende maar wel sympathieke en prettig kalm opgediende verhaal.