Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Aantal meldingen cyberaanvallen op overheid verdubbeld’

Het aantal meldingen van cyberaanvallen op sites en systemen van de overheid is de afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat schrijft de Volkskrant op basis van opgevraagde gegevens.

Handout ministerie van Veiligheid en Justitie. Koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan het Nationaal Cyber Security Centrum.
Handout ministerie van Veiligheid en Justitie. Koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan het Nationaal Cyber Security Centrum. Foto ANP / Ministerie van Veiligheid en Justitie / Roel Rozenburg

Het aantal meldingen van cyberaanvallen op Nederlandse overheidswebsites en -systemen is de afgelopen twee jaar verdubbeld. Bijna dagelijks krijgt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bericht over een aanval, zo blijkt uit cijfers van het centrum die de Volkskrant heeft opgevraagd.

Tussen mei 2014 en mei 2015 kwamen bij het NCSC 293 meldingen binnen. De aanvallers zouden vaak criminele organisaties en buitenlandse overheden zijn die op zoek zijn naar waardevolle informatie.

Meer cryptoware-aanvallen

Bedrijven maken ook vaker melding van cyberaanvallen, blijkt uit de gegevens van de hele opgevraagde periode (mei 2013 tot mei dit jaar). Deskundigen verklaren dat in de krant met een grotere bereidwilligheid om de aanvallen te melden. Vooral banken geven door wanneer ze zijn gehackt of wanneer er pogingen daartoe zijn ondernomen.

De laatste maanden is daarnaast een toename te zien in het gebruik van afpersing via cryptoware, waarmee hackers bestanden op andere computers kunnen vergrendelen. De aanvallers willen de vergrendeling dan opheffen in ruil voor geld. In maart werden twintig meldingen van cryptoware gedaan. Tussen mei 2013 en mei vorig jaar kwam dit bijna niet voor. Het merendeel van de cryptoware-aanvallen vindt plaats bij de rijksoverheid.