Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

44 doden, 400 gewonden na grote explosies Chinese stad Tianjin

Brandweermannen proberen de rook en vuurzee te bestrijden.
Brandweermannen proberen de rook en vuurzee te bestrijden. Foto Reuters / China Daily

Het dodental na de twee explosies gisteren op een industrieterrein in de Chinese stad Tianjin is opgelopen tot 44. Onder de doden zijn 12 brandweermannen, meldt staatspersbureau Xinhua.

Zo’n driehonderd mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie 32 in kritieke toestand. Tientallen brandweermannen worden nog vermist, hebben de autoriteiten laten weten aan het nieuwsmedium Beijing News.

Update 14.02 uur:
Het dodental is verder gestegen: 50 mensen kwamen om, 700 mensen raakten gewond.

21 ton tnt

De explosies, die kort op elkaar volgden, waren op tien kilometer afstand te voelen en lieten de ruiten en deuren in meerdere huizen en woontorens sneuvelen. Hele kantoorgebouwen zijn verwoest. Volgens Xinhua had de eerste knal een kracht die gelijkstond aan drie ton dynamiet. Bij de tweede explosie was dat een kracht gelijk aan 21 ton TNT.

https://www.youtube.com/watch?v=QBH-S2F6ajY

Sommige getuigen dachten dat het om een aardbeving ging. Zhang Siyu woont op een paar kilometer afstand van de ramp. Ze rende naar buiten zonder schoenen aan.

“Pas toen ik buiten was realiseerde ik me dat het een explosie was. In de lucht was een enorme vuurbal te zien met dikke wolken. Iedereen kon het zien”.

De explosie vond plaats nadat brand was uitgebroken in een magazijn met “gevaarlijke stoffen”. Hoe de brand is ontstaan is nog onbekend.

De Chinese autoriteiten zijn terughoudend met informatie over het ongeluk. Dat is vaker zo bij dit soort incidenten, meldt persbureau AP. Omstanders en journalisten worden op kilometers afstand gehouden. Sommige gebruikers van het sociale netwerk Weibo klagen dat hun berichten zijn verwijderd. Het aantal doorzoekbare berichten op het platform fluctueert aanzienlijk; volgens AP aanwijzing dat de autoriteiten er hebben ingegrepen.