Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Vicepremier Noord-Korea geëxecuteerd’

De vicepremier van Noord-Korea is in mei geëxecuteerd. Dat meldt het persbureau van buurland en rivaal Zuid-Korea Yonhap op basis van een anonieme bron. Als de dood van Choe Yong-gon is geverifieerd, is dat de tweede executie van een regeringslid sinds begin dit jaar.

Dit is een foto uit 2004 van Choe Yong-gon, die zou zijn geëxecuteerd.
Dit is een foto uit 2004 van Choe Yong-gon, die zou zijn geëxecuteerd. Foto AFP / You Sung-Ho

De vicepremier van Noord-Korea is in mei geëxecuteerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van anonieme bronnen. Dictator Kim Jong-un executeert vaker hooggeplaatste functionarissen.

Vicepremier

De reden van de executie zou zijn dat vicepremier Choe Yong-gon het niet eens was met het bosbeleid van Kim Jong-un volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsbericht. Kim Jong-un volgde zijn overleden vader Kim Jong-il in 2011 op als leider van het land. In februari gaf Kim Jong-un nog een presentatie over bosbeleid, waarin hij opriep “de bergen van het land te bedekken met groene wouden”.

Choe Yong-gon werd juni vorig jaar nog aangesteld als vicepremier, volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA eerder. De vicepremier in Noord-Korea heeft waarschijnlijk minder macht dan ambtsgenoten in andere landen. Wel was Choe Yong-gon in 2005 onderdeel van een Noord-Koreaans team dat onderhandelde met Zuid-Korea over economische samenwerking.

Acht maanden uit beeld

Volgens bronnen bij het Ministerie van Eenheid van Zuid-Korea aan persbureau Reuters was Choe Yong-gon al acht maanden niet in het openbaar verschenen. Dat kan erop duiden dat hij uit de gratie is gevallen.

Of Choe Yong-gon daadwerkelijk geëxecuteerd is, valt niet met zekerheid te zeggen. Zuid-Koreaanse media melden vaker de dood van Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders op basis van slechts één anonieme bron. Het is al vaker voorgekomen dat deze eliteleden enkele maanden later weer opdoken.

Meer executies

Als de dood van de vicepremier is geverifieerd, wat bijzonder moeilijk is, dan is dat de tweede executie van een regeringslid sinds begin dit jaar. Enkele maanden geleden meldden Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten dat de minister van Defensie ook om het leven was gebracht.

Eind 2013 liet Kim Jong-un al zijn oom Jang Song-thaek executeren. De man was een belangrijke figuur in de Noord-Koreaanse regering en een persoonlijke mentor voor Kim Jong-un, maar zou gecorrumpeerd zijn geraakt, volgens Noord-Korea.