Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Vervoerdersvereniging wil extra politiebeveiliging in Calais

De Frans regering moet meer doen om vrachtwagens in Calais te beschermen tegen vluchtelingen die via trucks Engeland proberen te bereiken, vindt vervoerdersvereniging EVO. De Franse grenspolitie is al zeer actief in het gebied en pakte onlangs een mensensmokkelbende op.

De Franse politie bewaakt stilstaande vrachtwagens bij Calais.
De Franse politie bewaakt stilstaande vrachtwagens bij Calais. Foto EPA / Etienne Laurent

Vrachtauto’s die in Calais aankomen, moeten alleen stilstaan in speciale veiligheidszones. Als op de weg toch files ontstaan, dan moet de Franse regering extra beveiliging ter beschikking stellen. Dit schrijft verladers- en vervoerdersvereniging EVO met haar Franse en Belgische zusterorganisaties in een brandbrief aan de Franse regering.

Trauma’s en financiële schade

EVO reageert daarmee op de problematische situatie die is ontstaan in Calais waar migranten via de trucks door de Kanaaltunnel Engeland proberen te bereiken. De vereniging met 15.000 leden spreekt van “traumatische ervaringen” en “financiële schade” voor vrachtwagenchauffeurs die met deze maatregelen hopelijk kunnen worden beperkt.

De financiële schade voor Nederlandse handelaren en producenten schat de EVO op 500.000 euro per dag. Dit komt vooral door vertraging van de goederenstroom of doordat producten afgekeurd worden wanneer vluchtelingen in de laadruimtes worden gevonden. Als de grenspolitie migranten in vrachtwagens aantreft, krijgt de chauffeur een boete.

Mensensmokkelaars

De Franse politie is al volop actief in het gebied. In Calais heeft ze onlangs een bende mensensmokkelaars opgepakt die voor duizenden euro’s vluchtelingen over de grens naar Engeland brengen, melden Franse media. De bende bestaat vooral uit Albanezen. Zij zouden ook met vrachtwagenchauffeurs samenwerken. Dat is opmerkelijk, gezien de protesten van de chauffeurs vanwege de vluchtelingencrisis.

Volgens persbureau Reuters verblijven er sinds juli dit jaar rond de 5.000 mensen in de tentenkampen in Calais. De meesten proberen door te reizen naar Engeland. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat tussen april 2014 en maart 2015 meer dan 39.000 pogingen zijn ondernomen door mensen om door de Kanaaltunnel te komen.

Hulppakket

Maandag ging de Europese Commissie akkoord met een hulppakket van 2,4 miljard euro over de komende zes jaar voor landen die bukken onder het de migrantenstroom. Het merendeel van het geld gaat naar Italië en Griekenland.

Eerder heeft de Europese Commissie besloten Frankrijk 20 miljoen euro te geven om de migratieproblematiek aan te pakken, volgens Reuters. Groot-Brittanië kreeg al 27 miljoen noodhulp en heeft eerder aangekondigd bijna 10 miljoen euro in de beveiliging van de Kanaaltunnel te steken.