Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Vandaag in Zoetermeer, morgen shop jij ook zo

Foto videostill House of Jeans Facebook

Veel winkeliers in nood wijzen naar internet. Het is de schuld van de online shops. Nederlanders kopen dan ook elk jaar alleen maar meer online. Wat zet je daar als ‘gewone’ winkel tegenover? Hoe een kledingzaak in Zoetermeer dé Europese demowinkel werd voor winkelen 3.0, het nieuwe winkelen of hoe je het ook wilt noemen.

Drie wizzkids – één uit Hongkong, één uit Amerika en één uit Engeland - zijn er twee weken mee bezig geweest, maar toen zat de winkel van Michael Hauser, House of Blue Jeans he-le-maal vol met allerlei technologische hoogstandjes, die de klant een geweldige shopping experience moeten bezorgen. De eigenaar is sowieso flink bezig met de toekomst. Zo accepteert Hauser ook betalingen in DigiByte, net als de bitcoin een virtuele munt. Hij probeert de hele straat zover te krijgen. Zijn overburen, een restaurant en een outdoorwinkel, doen al mee.

Zelf betaalt Hauser zijn kledingleveranciers in Hongkong in DigiByte. Het is twintig keer sneller, zegt hij, en vijf keer zo veilig als de bitcoin. En het scheelt hem veel geld. Als hij met wisselkoersen te maken heeft, kost hem dat 10 tot 12 procent. Nu is zijn betaling in één seconde aan de andere kant van de wereld.

Van DigiByte naar Tofugear

Op internetfora kwam hij in contact met de oprichter van DigiByte, Jared Tate, en via hem kwam hij weer in aanraking met Tofugear. Voor hij het wist was House of Blue Jeans gebombardeerd tot demowinkel waar Tofugear alle snufjes kan demonstreren aan potentiële klanten en andere geïnteresseerden. Het duurde even, maar intussen is alles in gebruik.

Als je een kledingstuk op de houten kist naast de passpiegel legt, verschijnen op de spiegel automatisch 360 graden foto’s. Dat komt door RFID- technologie; aan ieder kledingstuk hangt een label dat nog het meest weg heeft van een QR-code. Door met je vinger over de foto te bewegen, kun je het artikel virtueel draaien en van alle kanten bekijken. En je krijgt meteen combinatiesuggesties. Deze broek? Probeer er dit shirt eens bij.

In de paskamer is soortgelijke software geïnstalleerd. Dankzij iBeacons weet het systeem wie er bij de spiegel of in de paskamer staat, mits de klant de app op zijn smartphone heeft gedownload. In het pashok hangt een scherm, waarop foto’s van het kledingstuk verschijnen zo gauw je het aan de muur hangt. Het scherm biedt meer opties; je kunt de verkoper vragen een andere maat te brengen, of je je aankopen alvast betalen – met iDeal, of in DigiByte. Als je een stapel kleding op de toonbank legt, verschijnt binnen twee seconden het totaalbedrag op de kassa. De verkoper hoeft niets meer te scannen.

Waarom Zoetermeer?

Wat dat allemaal gekost heeft? Hauser haalt zijn schouders op. Geen idee. Het is kostbare apparatuur, dat weet hij wel. Waarom het bedrijf uit Hongkong hém heeft uitgekozen? In de Dorpsstraat in Zoetermeer? Dat komt door die internetfora, zegt Hauser. En Tofugear was onder de indruk van hoe ver Nederland al is. Hoe wij eten bestellen via de tablet, hoeveel kleding wij al online kopen en hoe wij in de supermarkt onze boodschappen zelf scannen.