Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Tweedaags bestand in Syrische steden’

In het Syrische rebellenbolwerk Zabadani en twee shi’itische dorpen in de noordelijke provincie Idlib is een wapenstilstand van kracht van 48 uur.

Een ravage gisteren op een markt in Idlib na een luchtaanval, volgens activisten uitgevoerd door het Syrische regeringsleger.
Een ravage gisteren op een markt in Idlib na een luchtaanval, volgens activisten uitgevoerd door het Syrische regeringsleger. Foto Reuters / Ammar Abdullah

In het Syrische rebellenbolwerk Zabadani en twee shi’itische dorpen in de noordelijke provincie Idlib is een wapenstilstand van kracht van 48 uur. Dat zijn de rebellen, het Syrische regeringsleger en Libanese Hezbollah-strijders overeengekomen, zo melden bronnen dichtbij de onderhandelingen aan persbureau Reuters.

De wapenstilstand is vanochtend om 6.00 uur ingegaan. De rivaliserende partijen onderhandelen momenteel verder over andere onderwerpen. De Syrische ultraconservatieve groep Ahrah al-Sham leidt de onderhandelingen namens de rebellen. In de westelijke stad Zabadani, dicht bij de Libanese grens (maps), wordt al wekenlang gevochten tussen rebellen en het Syrische leger en Hezbollah.

De rebellen zijn er de afgelopen maanden in geslaagd om het regeringsleger te verdrijven uit gebieden ten noorden van Aleppo en uit de nabij gelegen provincie Idlib. De reden voor deze omslag is dat het regime kampt met een steeds groter gebrek aan manschappen. Daarbij heeft een aantal rebellengroepen in Idlib een gezamenlijke bevelstructuur opgezet. De verbeterde coördinatie vormt de basis van het succes, evenals de steun van Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar, die de handen ineen hebben geslagen om Assad weg te krijgen.

De situatie in Syrië op 8 juni
080615bui_syrie_ig88

Ook in Damascus wordt vandaag hevig gevochten. Bij luchtaanvallen zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen.