Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Terreurgroep onthoofdt Kroatische gijzelaar in Egypte

Een terreurgroep die gelieerd is aan Islamitische Staat heeft gijzelaar Tomislav Salopek onthoofd, volgens jihadistische Twitter-accounts. Op sociale media zijn foto’s te zien van het lijk, waarvan wordt beweerd dat het van de 31-jarige Kroaat is.

Een screenshot uit een video die begin augustus online werd geplaatst. De geknielde man is Tomislav Salopek.
Een screenshot uit een video die begin augustus online werd geplaatst. De geknielde man is Tomislav Salopek. Screenshot via AP

Een terreurgroep die gelieerd is aan Islamitische Staat (IS) heeft gijzelaar Tomislav Salopek onthoofd, volgens jihadistische Twitter-accounts. Op sociale media zijn foto’s te zien van het lijk, waarvan wordt beweerd dat het van de 31-jarige Kroaat is.

Signaleringsdienst SITE, die de terroristische activiteiten nauwkeurig bijhoudt:

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group IS’ Sinai Province Beheaded Croatian Hostage Tomislav Salopek http://t.co/mZYwaKVtHn

Sinaï-provincie

De Egyptische groep Wilayat Sina (Sinaï-provincie), die vorig jaar van naam veranderde (voorheen: Ansar Beit al-Maqdis) na trouw te hebben gezworen aan IS, claimt de terreurdaad.

Als de dood wordt geverifieerd, dan is dat de eerste onthoofding van een westerse gijzelaar door de Egyptische terreurgroep, volgens persdienst Reuters. Eerder claimde dezelfde Egyptische terreurbeweging de moord op een Amerikaanse oliewerker.

De Kroatische premier Zoran Milanovic zei vanmiddag dat hij de dood van Salopek niet met “100 procent zekerheid” kan bevestigen. Op een persconferentie zei de regeringsleider dat de autoriteiten momenteel de echtheid van de foto die op sociale media circuleert proberen vast te stellen. Wel zei Milanovic het ergste te vrezen.

Video

Vorige week dreigde Sinaï-provincie in een video Salopek binnen 48 uur te doden als Egyptische autoriteiten gevangen genomen “islamitische vrouwen” niet zouden vrijlaten. De boodschap werd voorgelezen door een man in overall die zichzelf identificeerde als Salopek.

Sommige foto’s van het lijk die vanaf vandaag op internet circuleren bevatten ook krantenberichten die de steun van Kroatië in de oorlog tegen terrorisme en extremisme beschrijven.

Tomislav Salopek

Op 22 juli werd Tomislav Salopek, werknemer van een Frans bedrijf en vader van twee kinderen, ontvoerd door gewapende strijders vlakbij de Egyptische hoofdstad Kaïro.

Salopek reisde al enkele maanden door het gebied voor Ardiseis, een onderdeel van het Franse concern CGG, dat zich specialiseert in geologisch onderzoek voor de olie- en gasindustrie.

Eerdere executies

In Syrië hebben strijders van Islamitische Staat het laatste jaar meer buitenlanders gedood, vooral journalisten en hulpverleners. In augustus vorig jaar werd de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd. Daarna zijn de Amerikaans-Israëlische journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning, de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en Japanners Haruna Yukawa en Kenji Goto slachtoffer geworden van gijzeling en executies.