Publicatie over startonderbrekers VW mag nu wel

De Radboud Universiteit in Nijmegen mag na twee jaar strijd toch publiceren waarom de startonderbrekers van miljoenen oudere Volkswagens, Seats, Skoda’s en andere auto’s gebreken vertonen. De auto’s kunnen met specialistische apparatuur gehackt worden, als dehacker over sleutel en auto beschikt.

Dat de cryptografie van de startonderbrekers fouten bevat, ontdekten de computerwetenschappers al in 2012. Ze meldden de fout aan de fabrikant van de chip. Toen ze die kennis wilden delen op het internationale vakcongres USENIX in augustus 2013, spande Volkswagen een kort geding aan bij een Britse rechter. Volkswagen won, de presentatie werd afgelast. Dat leidde tot ophef, omdat de academische vrijheid werd ingeperkt.

Volkswagen spande ook een bodemprocedure aan. Een uitspraak kwam er niet, omdat de universiteit en Volkswagen een compromis bereikten. Vanavond publiceren de wetenschappers hun werk alsnog op USENIX, zo meldde de universiteit gisteren, maar laten een cruciaal deel van de chipcode weg. Volkswagen erkende tegenover Nieuwsuur dat zijn oudere auto’s „niet hetzelfde veiligheidsniveau hebben” als nieuwere, maar zei de fout niet te kunnen herstellen.