Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PowNed mocht beelden van Onno Hoes niet uitzenden - gaat in beroep

De omroep PowNed mocht de vorig jaar in het geheim geschoten beelden van Onno Hoes niet uitzenden. Dat heeft de rechtbank bepaald. In de opgenomen gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar een jongen van 20 jaar en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad. De uitzending leidde tot zijn aftreden.

Toenmalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes doet zijn ambtsketting af tijdens een gemeenteraadsvergadering in december.
Toenmalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes doet zijn ambtsketting af tijdens een gemeenteraadsvergadering in december. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De omroep PowNed mocht de vorig jaar in het geheim geschoten beelden van Onno Hoes niet uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. In de opgenomen gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar een jongen van 20 jaar en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad. De uitzending leidde tot zijn aftreden.

De rechter oordeelde dat hoewel Hoes als burgemeester een publieke figuur is, hij “niet zonder meer vogelvrij is, zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon”. Volgens de rechtbank was er geen sprake van een ernstig misstand. PowNed moet nu ervoor zorgen dat de fragmenten niet meer online te vinden zijn via zoekmachines. De rechter voegt daar overigens aan toe dat het gaat om een voorlopige uitspraak. Een definitieve beslissing volgt later na debat tussen beide partijen.

Update 16.08 uur: De omroep is het daar echter niet mee eens en gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, zo meldt advocaat Cor Hellingman aan ANP. Hij licht toe:

“Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt.”

Reacties

Hoes liet via zijn advocaat tegen ANP weten blij te zijn met de uitspraak:

“Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn.”

De gemeente Maastricht wilde niet reageren en noemde het “een privézaak”. Robbie Hasselt, de date van Hoes in de gewraakte beelden, hoefde van de rechter geen foto’s of chatgesprekken van zijn website te verwijderen. “Gunstig voor mijn cliënt”, zei de advocaat van Hasselt in een reactie. Hoes moet de proceskosten van Hasselt, geschat op 900 euro, betalen.

Hoes had geëist dat de omroep de beelden rectificeert, verdere verspreiding onmogelijk maakt en de originelen aan hem afstaat. Ook dat laatste heeft de rechtbank toegewezen omdat PowNed de beelden zou hebben gemanipuleerd. De scheidend burgemeester meende dat hij heimelijk is gefilmd tijdens een privéafspraak en dat met uitzending van de beelden door PowNed zonder enig maatschappelijk belang zijn eer en reputatie zijn geschonden.

In opspraak

Powned zond eind vorig jaar op tv gesprekken tussen Hoes en Robbie Hasselt (toen 20) uit, die Hasselt met een verborgen camera had opgenomen. De jongen publiceerde op zijn website details over hun dates en internetconversaties. Ook maakte hij een screenshot van de werkagenda van de burgemeester openbaar.

Naar aanleiding van de tv-uitzending kondigde Hoes zijn vertrek aan als burgemeester en zette hij juridische stappen. Hij is per 1 juli 2015 opgevolgd door Annemarie Penn-te Strake.

De ophef over de PowNews-beelden van december 2014 kwam een jaar nadat Hoes in opspraak was geraakt omdat hij zoenend met een andere jonge man was gezien in de lobby van een hotel.

Aangiftes

Hoes deed in december aangifte bij het Openbaar Ministerie wegens smaad en laster tegen Hasselt en PowNed, maar in mei seponeerde het OM die aangifte. Volgens het OM waren geen strafbare feiten gepleegd, omdat de jongeman zelf aan de gesprekken deelnam. Hoes zei dat het OM hiermee een “verkeerd signaal” afgeeft dat mensen “die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn”.

Hoes spande een procedure aan bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog vervolging af te dwingen. In een kort geding in juni eiste de vertrekkend burgemeester verwijdering en rectificatie van de tv-uitzending. Die beelden haalde de omroep van zijn eigen website en uitzendinggemist.nl.