Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie erkent fouten in onderzoek bedreiging gedode vrouw Waalwijk

Hulpverleners proberen tevergeefs de neergeschoten vrouw te helpen. De politie erkende vandaag dat zij eerder had moeten ingrijpen nadat het slachtoffer aangifte had gedaan van bedreigingen.
Hulpverleners proberen tevergeefs de neergeschoten vrouw te helpen. De politie erkende vandaag dat zij eerder had moeten ingrijpen nadat het slachtoffer aangifte had gedaan van bedreigingen. Foto ANP

De politie heeft fouten gemaakt tijdens het onderzoek naar de bedreigingen waarvoor de 28-jarige vrouw die afgelopen maandag werd doodgeschoten in Waalwijk aangifte had gedaan. Zo had ze de politie acht dagen voor haar dood laten weten dat de verdachte, haar ex-vriend, mogelijk een vuurwapen in zijn bezit had.

Tijdens een persconferentie in Oosterhout meldde de politie het te betreuren dat het niet met meer urgentie heeft ingegrepen. “Achteraf gezien hadden we liever een huiszoeking gedaan bij de verdachte, en hadden we contact met diegene moeten zoeken”, aldus een woordvoerder. De politie wil nu gaan uitzoeken waar het misging. Ook zal op termijn gekeken worden of het nodig is dat er formeel excuses worden gemaakt. Oppositiepartij D66 heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) gevraagd om uitleg.

De vrouw en haar ex-vriend hadden een complexe relatie, aldus de politie. Ook hadden beiden aangifte gedaan van bedreiging. Het slachtoffer had daarbij op 2 augustus - acht dagen voor haar dood - gemeld aan de politie dat ze “van had horen zeggen” dat haar ex een vuurwapen in zijn bezit had.

Verdachte had een strafblad

Gisteren werd bekend dat de vrouw meerdere keren aangifte had gedaan van bedreiging tegen haar ex-vriend. Ook andere vrouwen, teruglopend tot 2013, hebben daarvan aangifte gedaan. In totaal zou het om vier of vijf aangiften gaan. De verdachte, een 37-jarige man uit Zevenbergen, heeft een strafblad maar niet voor huiselijk geweld, aldus de politie.

Maandag werd op het parkeerterrein voor het TweeSteden Ziekenhuis de vrouw, een medewerker in het ziekenhuis, in haar auto doodgeschoten. De dader wist te ontkomen. Gisteren meldde de man uit Zevenbergen zichzelf bij de politie. Hij is momenteel de hoofdverdachte in de zaak.