Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Nederlandse Syriëganger omgekomen in Aleppo’

Een Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi zou zijn omgekomen in Aleppo, Syrië. Hij kwam in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië Nederlandse moslims opriep een “stevige, sterke daad” te verrichten tegen de Nederlandse overheid.

De Nederlandse Syriëganger Muhajiri Shaam.
De Nederlandse Syriëganger Muhajiri Shaam. Beeld YouTube / Volkskrant

Een Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi zou zijn omgekomen in Aleppo, Syrië. Hij had zich aangesloten bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Op Twitter berichten meerdere jihadistische accounts over de dood van de man, ook wel bekend als Muhajiri Shaam.

Twitter avatar AbuKhawla2 أبو خولة المهاجر BREAKING
Our sincere and beloved brother Abu Muhammad al Hollandi obtained this night martyrdom. May Allah accept him.

De Belgische jihadisme-onderzoeker Pieter van Ostaeyen zou van een andere Syriëganger de bevestiging hebben gekregen dat hij daadwerkelijk is gedood, meldt persdienst ANP.

video

Abu Muhammad al-Hollandi kwam in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië Nederlandse moslims opriep een “stevige, sterke daad” te verrichten tegen de Nederlandse overheid, wegens de Nederlandse steun voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. Naar aanleiding van zijn oproep kregen Nederlandse militairen het advies voorlopig niet in uniform te reizen.

De echte naam van Muhajiri Shaam is volgens bronnen Abdelkarim el A. (28), zo schreven NRC-redacteuren Christiaan Pelgrim en Andreas Kouwenhoven in NRC Handelsblad:

[Hij is] het oudste kind van een alleenstaande Marokkaanse moeder uit Arnhem. Haar twee andere zoons, Mohammed (27) en Morat (17) probeerden hun oudere broer eind vorig jaar achterna te reizen met een vriend, Hakim (22). Dat verhinderde de politie; ze werden onderweg aangehouden.

Lees verder in NRC: Al-Qaeda in Arnhem, een schets van een jihadistisch netwerk in een provinciestad.