Australië komt met mager plan CO2-reductie

Als een van de laatste westerse landen heeft Australië gisteren een klimaatplan ingediend in de aanloop naar de klimaattop eind dit jaar in Parijs. Australië belooft de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met 26 tot 28 procent reduceren in vergelijking met 2005.

De conservatieve premier Tony Abbott zoekt naar eigen zeggen met het voorstel „een balans” tussen bescherming van de economie en de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan. Australië is een grote exporteur van steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof.

Volgens Abbott zijn de Australische inspanningen vergelijkbaar met die van de VS. Maar de Amerikaanse reductie moet al in 2025 worden gehaald. Voor 2030 zou dat een reductie van ruim 40 procent zijn. Ook de EU gaat veel verder dan Australië, zeker als 1990 als ijkjaar wordt gekozen.

In een commentaar schrijft The Sydney Morning Herald dat dit het minimum is waarmee Abbott hoopt weg te komen bij de internationale gemeenschap en de eigen bevolking. Als andere landen het voorbeeld van Australië zouden volgen zou het Great Barrier Reef snel verdwijnen, aldus de minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden. „Net als mijn land en de andere kwetsbare atollen in de buurt van Australië.”