Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duitse regering maakt ‘afschrikvideo’ voor vluchtelingen uit de Balkanlanden

Ben je migrant en wil je naar Duitsland? Dan kun je beter thuisblijven, zegt de Duitse overheid tegen vluchtelingen uit de Balkan. Met een video probeert Duitsland vluchtelingen af te schrikken door te benadrukken dat de kans zeer klein is dat hun asielaanvraag in het land wordt gehonoreerd. Als ze worden uitgezet, lopen ze het risico zelf op te draaien voor de rekening.

De film is onderdeel van een pakket maatregelen (voorlichtingscampagnes in herkomstlanden, het verkorten van de looptijd van asielaanvragen) met als doel het “uitzichtloze” aantal asielaanvragen van vluchtelingen uit de Balkan terug te dringen.

recordaantal asielzoekers

Duitsland worstelt met een recordaantal asielzoekers. In juli probeerden 79.000 mensen het land binnen te komen, volgens het ministerie van Sociale Zaken “de grootste toeloop ooit” in een maand. Volgens eerdere voorspellingen zou Duitsland dit jaar rekening houden met de komst van 450.000 asielzoekers, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar.

Tienduizenden migranten komen uit de Balkan. Van hen mocht in de eerste helft van dit jaar slechts 0,1-0,2 procent in Duitsland blijven. Op dit moment liggen er 90.000 asielaanvragen, meldt persdienst ANP. Dit tegen 40.000 aanvragen van vluchtelingen uit Syrië. De Oost-Duitse deelstaat Beieren richtte een speciale opvang op voor asielzoekers uit de Balkan.

De video wordt verspreid in Bosnië-Herzegovina, Servië, Albanië, Macedonië, Montenegro en Kosovo, in de lokale taal. Over de manier waarop dit gebeurt overlegt het ministerie nog met de betreffende landen, schrijft dagblad Die Welt, maar voor een tv-uitzending lijkt de vier minuten durende video erg lang.

https://www.youtube.com/watch?v=UAXsG6ou9q4

migranten ontmoedigen

Duitsland is niet het eerste land dat een ‘afschrikvideo’ maakt om vluchtelingen te ontmoedigen. Vorig jaar zette Australië een video online als waarschuwing voor mensensmokkelaars en bootvluchtelingen. De film, getiteld NO WAY, is te zien in achttien verschillende talen.

Groot-Brittannië maakte in 2013 een video om Poolse migranten te waarschuwen.

Protest tegen asielzoekers

In Duitsland heerst verzet tegen de komst van vluchtelingen. Geregeld worden vluchtelingenopvangcentra in brand gestoken. Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt in 173 gevallen rechts-extremisten verantwoordelijk.

Onder incidenten zijn gevallen van het besmeuren van vluchtelingenonderkomens met haatteksten, het gooien van stenen naar Rode Kruis-medewerkers, brandstichting en een schietpartij in het Saksische Böhlen. Bij incidenten worden ook anti-asielzoekersprotesten meegerekend.

De leider van de sociaal-democratische regeringspartij SPD Sigmar Gabriel deed eind juli een beroep op zijn partijleden om vluchtelingen actief te ondersteunen. Hij benadrukt het belang van “fatsoenlijke” huisvesting en verzorging van de vluchtelingen.

Lees ook in NRC: Gênante ruzie in EU over asiel, over de spreiding van vluchtelingen in de Europese Unie.