Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Kamp pleit voor versoepeling regels gaswinning op Noordzee

Minister Henk Kamp (rechts) van Economische Zaken tijdens een eerder werkbezoek aan booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee.
Minister Henk Kamp (rechts) van Economische Zaken tijdens een eerder werkbezoek aan booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee. Foto ANP/Jerry Lampen

Er ligt nog veel gas onder de Noordzee en met een enkele aanpassing van de regels wordt het voor de gasindustrie ook interessant om die te winnen. Dat is de boodschap waarmee minister Kamp van Economische Zaken vandaag de zee op is gegaan.

Niet om gas-productieplatforms te bezoeken, maar om de aanleg te bekijken van windparken op zee. In een persverklaring legt de minister een nadrukkelijk verband tussen de nieuwe, duurzame, energie en de oude, fossiele, brandstof gas.

“Windparken op zee zullen over acht jaar elektriciteit leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens. Maar in de geleidelijke transitie naar een volledig duurzame energievoorziening in het jaar 2050 zijn fossiele brandstoffen, zoals gas, de komende jaren onverminderd van cruciale betekenis voor de Nederlandse samenleving. Het nog winbare Noordzee-gas kan helpen de importafhankelijkheid te beperken.”

Update 14.47 uur: Coalitiepartij PvdA is tegen het plan om meer gas te gaan winnen uit de Noordzee. Volgens PvdA-Kamerlid Vos wil zijn fractie juist van de fossiele brandstoffen af omdat ze duur zijn en slecht voor het ecosysteem, meldt de NOS.

TNO: nog 118 miljard kuub winbaar gas

Het gas in de Noordzee ligt voornamelijk in kleine velden. Volgens wetenschappelijk onderzoeksbureau TNO ligt er nog 118 miljard kubieke meter winbaar gas in de al 268 bekende velden. TNO schat dat er daarnaast nog 165 miljard kubieke meter gas ligt in velden die nog niet ontdekt zijn.

De winning van gas uit deze kleine velden is kostbaar. Om de industrie tegemoet te komen in de kosten kunnen bedrijven nu al een investeringsaftrek aanvragen voor de opsporing end e winning van het gas.
Op dit moment zijn de exploitanten nog verplicht om de infrastructuur – de verbinding tussen de gasputten, het platform en de aansluiting op verbindingen naar het land, op te ruimen zodra het veld is uitgeput.

Minister Kamp pleit nu voor een versoepeling van de regels waardoor een deel van de infrastructuur zou kunnen blijven liggen om te worden aangewend voor mogelijke exploitatie van nieuwe, kleine velden.

Winbare gasvelden onder de Noordzee:

Bron Economische Zaken/TNO

Bron Economische Zaken/TNO