Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Juweliersvrouw Deurne niet vervolgd

Het pand van juwelier Goldies waar een overval eindigde in de dood van de twee overvallers.
Het pand van juwelier Goldies waar een overval eindigde in de dood van de twee overvallers. Foto ANP / Koen Verheijden

De juweliersvrouw die vorig jaar twee overvallers doodschoot tijdens een overval op juwelierszaak Goldies, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

Eerder concludeerde het OM al dat de vrouw handelde uit zelfverdediging, maar advocaten van de nabestaanden hadden dat besluit bij de rechter aangevochten.

De 53-jarige vrouw schoot op de twee overvallers toen haar man in de winkel werd aangevallen. Een van de overvallers trok een wapen en de ander spoot met pepperspray. De juwelier probeerde tevergeefs het wapen van de overvallers af te pakken. Hij werd in elkaar geschopt en geslagen. Zijn vrouw vreesde voor het leven van haar man en pakte het wapen dat hij had aangeschaft na een eerdere overval.

Het hof vindt dat de vrouw zichzelf tegen de overvallers mocht verdedigen, ook al gebruikte ze hierbij een vuurwapen waartoe zij niet gerechtigd was. De overvallers kwamen immers gewapend met onder meer een vuurwapen de winkel in met als overduidelijk doel deze te overvallen. Zij zijn direct de confrontatie aangegaan en gebruikten daarbij buitensporig geweld.

Juwelier Willy S. kreeg in april honderd uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor verboden wapenbezit. Hij had het wapen waarmee zijn vrouw de twee aanvallers doodschoot aangeschaft na een eerdere overval in 2010. Ook had S. munitie, een stroomstootwapen en een traangasbusje illegaal in zijn bezit.