‘The Day the Clown Cried’ naar Library of Congress

De enige nog bestaande kopie van de film The Day the Clown Cried (1972) is in het bezit van de Library of Congress. In de nooit uitgekomen Holocaustkomedie van en met Jerry Lewis, speelt de slapstickacteur en regisseur een clown die verplicht wordt kinderen te begeleiden naar de gaskamers van een concentratiekamp. De film heeft een cultstatus onder filmliefhebbers. De productie verliep moeizaam, mede door geldtekort en het problematische, verwarde gedrag van Lewis op de set. De film werd nooit publiekelijk vertoond. Lewis vertelde later dat hij zich schaamde voor de kwaliteit van de film. De Library of Congress, die de film aankocht in het kader van een Jerry Lewis-collectie, heeft laten weten de film de komende tien jaar niet te vertonen. (The Guardian)