Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Je kansen liggen in Rotterdam

Directeur van een groot bedrijf worden? Dan lijkt het erop dat je het beste in Rotterdam kunt studeren. De meeste Nederlandse bestuurders behaalden daar een graad.

Illustratie Wijtze Valkema
Illustratie Wijtze Valkema

Straks begint het academisch jaar en is het weer druk in universiteitsgebouwen. Maar is jouw (vroegere) universiteit wel dé weg naar een toppositie in het Nederlandse bedrijfsleven? De beste kansen heb je in Rotterdam, blijkt uit een analyse van NRC. Daarbij is gekeken naar de academische achtergrond van alle 250 bestuurders van bedrijven uit de belangrijkste beursindexen van Nederland (AEX, Midkap en Smalcap). Van 240 mensen was de belangrijkste studie te vinden.

De grootleverancier van bestuurders (26 in totaal) is de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ruim 10 procent van de bestuurders haalde zijn doctoraal – wat nu de master is – in Rotterdam. Populaire studies onder de bestuurders zijn bedrijfskunde, economie en fiscaal recht.

Ook de Rijksuniversiteit Groningen (6,7 procent) en de VU in Amsterdam (5,8 procent) leveren relatief veel bestuursleden, vooral vanuit de economiefaculteiten. De UvA volgt met 4,2 procent van alle bestuursleden. Op een gedeelde vijfde plaats staan met 3,8 procent Tilburg University, de TU Delft en de Universiteit Twente.

140 van de 240 bestuurders studeerden af in Nederland: 61 procent. 39 procent van de bestuursleden studeerde in het buitenland. Van de buitenlandse universiteiten is Harvard het prominentst (zeven bestuurders). Zo is bijvoorbeeld Erik Engstrom, CEO van uitgever RELX, een alumnus van de vermaarde Amerikaanse universiteit.

Ook relatief populair zijn Insead, London School of Economics, de Gentse universiteit en Oxford. Aan die laatste universiteit deed Frits van Hout, lid van het Raad van Bestuur van ASML, een master theoretische natuurkunde.

Benieuwd wie waar studeerde? We zetten een aantal bekende alumni van de Erasmus universiteit op een rijtje. Frans van Houten: de huidige directeur van Philips studeerde economie in Rotterdam. Tex Gunning, de directeur van TNT Express studeerde ook economie. Ton Anbeek : de directeur van Beter Bed deed een Master of Business Administration (MBA). Feike Sijbesma, directeur van DSM studeerde bedrijfskunde. Eelco Blok, directeur van telecombedrijf KPN, studeerde ook bedrijfskunde. Peter Hartman: de vicevoorzitter van Air France/KLM studeerde bedrijfseconomie. Nathalie van Woerkom, zit in de raad van bestuur van Fagron en deed een MBA in Rotterdam.