Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Libanese lamsgehaktballetjes

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Dag 2 op weg naar onze drietrapssupersalade uit het boek SLA. Gisteren gaf ik het recept voor een kruidige, frisse waterkersdressing. Vandaag maken we pittige Libanese gehaktballetjes. Onderstaand recept is meer dan u nodig heeft voor de salade, die overigens – best handig om te weten – voor twee personen is bedoeld. Bewaar daarom de helft van de balletjes voor morgen en smikkel de andere helft vandaag op, bijvoorbeeld met pitabroodjes, hummus en een rauwkostsalade.

Doe olijfolie, tomatenpuree, kaneel, paprikapoeder, zeezout, gember, komijn, knoflook, sjalot, harissa en koriander in je keukenmachine of blender en maal alles in 40 seconden tot een smeuïge massa. Doe het gehakt, de kruidenpasta en pistachenoten in een kom en kneed met schone handen. Maak een miniburgertje van circa 2 cm en bak dit even in de pan. Proef of voeg zo nodig peper, zout of harissa toe. Verwarm de oven op 180 °C. Maak balletjes van het gehaktmengsel en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet nu een koekepan met wat ghee op het vuur. Zodra deze heet is, bak je de gehaktballetjes in delen rondom bruin. Leg ze vervolgens met een tang terug op de bakplaat. Ga zo door tot alle balletjes gebakken zijn. Plaats dan de bakplaat met de balletjes in de oven en laat ze in nog ongeveer 10 minuten gaar worden.