Ingetogen Indiër wordt de nieuwe baas van Google

Nieuwe topman van Google.

Voormalige baas van Android gaat internetdivisie leiden van het nieuwe bedrijf Alphabet.

None

Iemand die ‘CEO van Google’ op zijn visitekaartje heeft staan is nu nog een van de machtigste mannen van het wereldwijde bedrijfsleven. Dat gaat wel veranderen nu het technologiebedrijf maandag een grote reorganisatie aankondigde.

Door de ingreep wordt Google de naam van de internetdivisie in het nieuw te vormen moederbedrijf Alphabet. Maar nog altijd is degene die aan het roer staat bij Google iemand om rekening mee te houden.

Larry Page, de topman van het oude Google (omzet in 2014: 66 miljard dollar; winst: 16 miljard; ruim 53.000 werknemers), wordt de baas van Alphabet. De divisie Google, die zal bestaan uit activiteiten als Android, Chrome en de zoekmachine, komt onder leiding te staan van Sundar Pichai. Deze Indiër krijgt dus allerlei producten onder zich met meer dan 1 miljard gebruikers over de hele wereld. Wie is hij?

De enige publieke reactie die Pichai tot nu toe zelf heeft gegeven op het nieuws, schijnt typerend te zijn voor de techneut, die in Silicon Valley bekend staat als ingetogen en bescheiden. „Dank”, was zijn reactie op twee felicitaties op Twitter. Verder niets.

Pichai, geboren in Tamil Nadu in India, studeerde aan Stanford University in Californië en kwam in 2004 bij Google terecht. Volgens een profiel in Bloomberg Businessweek gebeurde dat nadat een collega bij zijn toenmalige werkgever McKinsey een overstap naar Google wilde maken.

Pichai was ingeschakeld om zijn collega ervan te overtuigen dat hij beter bij McKinsey kon blijven. Hij zou zich toen hebben gerealiseerd dat de argumenten om naar Google te gaan overtuigender waren. Daarop pakte hij zijn biezen.

Sindsdien is zijn ster snel gerezen binnen Google. Hij werd productmanager van de internetbrowser Chrome. Die werd een enorm succes: in enkele jaren tijd groeide Chrome uit tot de met afstand populairste browser ter wereld.

Daarna kreeg hij de verantwoordelijkheid over Android, het mobiele besturingssysteem dat op de meeste smartphones staat, bijvoorbeeld op die van Samsung, LG en Sony.

De baas zijn van Android is een ingewikkelde klus. Google werkt bij Android namelijk samen met bedrijven die op andere fronten zijn concurrent zijn. Dat heeft in het verleden geleid tot onenigheid met bijvoorbeeld Samsung.

Pichai wordt in de technologie-industrie alom geprezen om zijn verzachtende, bemiddelende rol bij dreigende conflicten tussen Google en zijn partners. Zijn naam ging mede daardoor eerder rond als mogelijke productdirecteur bij Twitter, en zelfs als opvolger van de recent vertrokken topman Steve Ballmer van Microsoft.

Volgens Larry Page heeft Pichai zich vooral sinds oktober in de kijker gespeeld voor de rol van topman van Google. Toen kreeg hij de verantwoordelijkheid over meerdere internetactiviteiten van het bedrijf.

„Wij zijn superblij met zijn prestaties, en zijn toewijding aan het bedrijf”, schreef Page in een blogpost over de reorganisatie. In dat bericht gebruikt hij overigens veel vaker het woord ‘super’.

Het is de vraag of Pichai zelf zulke krachttermen zou gebruiken.

    • Wouter van Noort