Indonesische rechter rekent af met corruptie familie Soeharto

De familie van oud-president Soeharto van Indonesië moet de staat het geld terugbetalen dat ze met corruptie verkreeg.

Hoe word je als autocratische president eenvoudig rijk? Met een wet die bedrijven voorschrijft 2,5 procent van hun winst af te staan aan een stichting die door je familie wordt gecontroleerd, met als officieel doel het onderwijs in het land te bevorderen. De Indonesische oud-president Soeharto, die in 2008 overleed, en zijn familie werden er steenrijk mee.

Nu heeft het Constitutioneel Hof, de hoogste Indonesische rechter, bepaald dat de stichting 4.400 miljard Indonesische roepia (290 miljoen euro) moet terugbetalen aan de staat. Volgens het hof zijn de miljoenen die de Supersemar-stichting beheert, verkregen via corruptie. De miljoenen werden vooral besteed aan bedrijven van Soeharto, zoals een luchtvaartmaatschappij en een bank, en niet aan beurzen voor studenten.

Het vonnis is het slotstuk van een lange en warrige rechtsgang. In 2010 oordeelde het hof dat de familie Soeharto 139 miljoen roepia (9.000 euro) moest terugbetalen: gezien hun vermogen en de orde van grootte van de corruptie een schijntje. Tikfoutje, zeiden de rechters, een land met een notoir corrupt rechtssysteem. De openbaar aanklager vroeg om herziening van het foutieve vonnis.

Het komt in Indonesië niet vaak voor dat openlijk wordt afgerekend met het duistere verleden. De generaals die worden verdacht van grootschalige mensenrechtenschendingen op Oost-Timor, zoals voormalig bevelhebber Wiranto, zijn nooit serieus vervolgd. Hetzelfde geldt voor militairen die in 1998 studenten hebben laten verdwijnen en achter rellen en brandstichtingen in Jakarta zaten.

Dat de rechters dwingen miljoenen te betalen, getuigt dan ook van lef. Maar terugvordering van 290 miljoen euro is slechts een fractie van de 15 tot 35 miljard euro die Soeharto volgens Transparency International tijdens de 32 jaar van zijn presidentschap heeft vergaard.

    • Melle Garschagen