Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoofd VN-missie CAR weg om seksueel misbruik door blauwhelmen

Op verzoek van VN-chef Ban Ki-moon is vandaag het hoofd van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek opgestapt. Reden hiervoor waren berichten over seksueel misbruik, uitbuiting en mishandeling begaan door blauwhelmen in het strijd verscheurde land.

Archieffoto van generaal Babacar Gaye, hoofd van de VN-missie Minusca in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Archieffoto van generaal Babacar Gaye, hoofd van de VN-missie Minusca in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto: EPA / Youssef Badawi

Op verzoek van VN-chef Ban Ki-moon is vandaag het hoofd van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), de Senegalees Babacar Gaye, opgestapt. Reden hiervoor waren berichten over seksueel misbruik, uitbuiting en mishandeling begaan door blauwhelmen in het strijd verscheurde land.

Twitter avatar UN United Nations Ban Ki-moon accepts resignation of @UN_CAR Special Representative. Full statement is here: http://t.co/ml0nOhCzrL #MINUSCA

Dat melden de Verenigde Naties. Ban heeft het ontslag van Gaye geaccepteerd en heeft voor morgen een speciale vergadering van de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen. Daar zal gesproken worden over de misstanden die VN-medewerkers hebben begaan in de CAR, alsook de manier waarop de landenbond daarmee is omgegaan. Diezelfde dag heeft de VN-chef een bespreking met leiders van vredesmissies over de hele wereld over de verantwoordelijkheid die zij hebben om snel en adequaat te reageren op berichten over crimineel gedrag.

Op een persconferentie zei Ban:

“Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe kwaad en beschaamd ik ben door herhaaldelijke verslagen van seksueel misbruik en uitbuiting door VN-troepen. Ik zal geen enkele actie tolereren waardoor het vertrouwen van mensen plaats maakt voor angst.”

Tal van incidenten

Het gebeurt niet vaak dat het hoofd van een vredesmissie het veld moet ruimen. Het opstappen van Gaye komt een dag nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International blauwhelmen in de CAR beschuldigde van het willekeurig vermoorden van een 16-jarige jongen en zijn vader. Ook zouden VN-vredestroepen bij een ander incident een 12-jarig meisje hebben verkracht.

Twitter avatar amnesty AmnestyInternational UN peacekeepers implicated in rape of 12 year-old girl & indiscriminate killings in CAR. http://t.co/cuD2dOwk9k http://t.co/YoUdvUMgTQ

Dit waren echter niet de eerste beschuldigingen die de VN aan zijn broek kreeg. Eerder werd bericht dat blauwhelmen dakloze kinderen in een opvanghuis in de hoofdstad Bangui seksueel zouden hebben misbruikt. Ook in het oosten van het land zouden seksuele wanpraktijken zijn gepleegd door VN-medewerkers. Er loopt nog een onderzoek naar hoe de VN-missie is omgegaan met aantijgingen van seksueel misbruik door Franse militairen vorig jaar.

MINUSCA

De VN-missie in de CAR, MINUSCA geheten, is sinds 2014 actief in het door strijd verscheurde land. Begin 2013 pleegden de islamitische Seleka-rebellen een staatsgreep. Dat leidde tot gewelddadige vergeldingsacties van christelijke Anti-Balaka-milities, die tienduizenden moslims om het leven brachten. Inmiddels is het Seleka-regime verdreven en is een overgangsregering ingesteld in de CAR.

Dat heeft echter geen vrede gebracht. Het geweld duurt nog altijd voort en heeft ertoe geleid dat honderdduizenden mensen zijn ontheemd en dat het gezondheidsstelsel in het land is ingestort. Het leeuwendeel van de moslimbevolking is naar het buitenland gevlucht uit angst voor aanvallen van christelijke strijdgroepen.

Onze correspondent Koert Lindijer was eind 2013 in de CAR. Hij maakte daar deze reportage.