Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Hillary Clinton draagt e-mails van harde schijf over aan Amerikaanse Justitie’

Clinton tijdens een bijeenkomst op het stadhuis in Exeter, New Hampshire.
Clinton tijdens een bijeenkomst op het stadhuis in Exeter, New Hampshire. Foto EPA/CJ Gunther

Presidentskandidate voor de Democraten Hillary Clinton heeft haar advocaat opgedragen haar e-mailserver en harde schijf over te dragen aan het ministerie van Justitie. Volgens CNN komen al die e-mails nu in handen van de autoriteiten.

De krant The Washington Post schrijft dat het juridische team van Clinton de server en harde schijf al overgedragen heeft aan de recherchedienst FBI.

Volgens haar campagnewoordvoerder Nick Merrill heeft de oud-minister toegezegd dat ze zal meewerken met het onderzoek van het ministerie. Clinton is de grootste kanshebber op de Democratische nominatie, maar de affaire rond de e-mails werden de afgelopen tijd al vaak genoemd als iets dat haar campagne kan schaden en tegen haar gebruikt zal worden.

Affaire draait om e-mails rond periode aanslag Benghazi

De 67-jarige Clinton raakte dit voorjaar in opspraak toen bleek dat ze een privéserver en haar privémail gebruikte voor zakelijke correspondentie toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dit is tegen de regels van verplichte archivering en veiligheidsvoorschriften.

De FBI onderzoekt nu of er door haar werkwijze geheime informatie op straat is komen te liggen. The New York Times meldde vorige maand dat vier e-mails vertrouwelijke informatie zouden hebben bevat. Daarnaast worden de mails bekeken die dateren uit de periode rond de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 waarbij onder anderen de ambassadeur om het leven kwam. Clinton wordt verweten de veiligheidsrisico’s niet goed ingeschat te hebben. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt dit.

Om critici tegemoet te komen heeft de presidentskandidate eerder de helft, ongeveer 30.000, van alle werkgerelateerde mails aan Justitie overgedragen. Ook daar kwam kritiek op omdat ze hiermee zelf bepaalde wat wel en niet vertrouwelijk was en waar wel of niet belangrijke informatie in stond. Een paar honderd e-mails werden recent door het ministerie openbaar gemaakt.