Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grote explosies in Chinese stad Tianjin - ’7 doden, honderden gewonden’

De explosie in Tianjin.
De explosie in Tianjin. Xinhua

Bij twee enorme explosies in de Chinese havenstad Tianjin zijn vandaag honderden mensen gewond geraakt. Volgens de eerste schattingen van de politie zijn zeven mensen om het leven gekomen. Dat melden Chinese media.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News Video: Huge ball of fire after #explosion in northern Chinese port city of #Tianjin.
https://t.co/nplk5Z2FCG

De explosies, die kort op elkaar volgden, waren op tien kilometer afstand te voelen en lieten de ruiten en deuren in meerdere huizen sneuvelen. Volgens staatspersbureau Xinhua had de eerste knal een kracht die gelijkstond aan drie ton dynamiet. Bij de tweede explosie was dat zelfs een kracht gelijk aan 21 ton TNT.

Oorzaak onbekend

Volgens Chinese media ontstond de knal in een magazijn waar “gevaarlijke goederen” werden opgeslagen. Hoe de explosies hebben kunnen ontstaan, is nog niet bekend.

Op beelden is te zien hoe vlammen tientallen meters hoog de lucht inschieten. Na de grote ontploffingen hadden nog meerdere kleinere explosies in de omgeving plaats.

Beelden van de explosies:

Ziekenhuis overbelast

De Chinese krant National Business Daily en Beijing News spreken van 300 tot 400 gewonden. Xinhua houdt het voorlopig op minstens 180 gewonden. De meeste van hen liepen brandwonden op of werden verwond door rondvliegend glas. Het ziekenhuis zou de grote hoeveelheid patiënten nauwelijks aankunnen.

Twee brandweerlieden die het vuur probeerden te doven, zijn vermist. De brand die uitbrak na de ontploffingen is nog niet geblust, maar zou inmiddels wel onder controle zijn.

Het incident had plaats rond 23.30 uur lokale tijd. Omliggende panden en het treinstation zouden zijn beschadigd. In sommige gebouwen is de stroom uitgevallen. Tianjin is een belangrijke haven- en industriestad gelegen in het noorden van China (maps).

Twitter avatar XHNews China Xinhua News Residents flee home fearing “an earthquake” after a blast rocks N China’s Tianjin. casualties unknown yet. http://t.co/xNUJvDRKIb
Twitter avatar XHNews China Xinhua News Update:#Tianjin explosion reportedly caused by inflammables & explosives at container terminal, hundreds hospitalized http://t.co/c2BUYhkrE1
Twitter avatar XHNews China Xinhua News Update: Fire under control after huge explosion in N China’s #Tianjin, 2 firefighters out of touch (web sources) http://t.co/hBq07ckYqO