Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

FC Groningen komt niet verder dan gelijkspel - PEC geeft zege weg

FC Groningen-speler Bryan Linssen (rechts) in duel met Bruno Uvini van FC Twente.
FC Groningen-speler Bryan Linssen (rechts) in duel met Bruno Uvini van FC Twente. Foto ANP

Bekerwinnaar FC Groningen heeft in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen minder gekregen dan waar het wellicht recht op had. De noorderlingen hadden in eigen huis veel meer kansen en balbezit dan tegenstander FC Twente. Toch moest Groningen genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1.

De ploeg van trainer Erwin van de Looi kwam daarmee overigens nog goed weg. Tot een paar minuten voor tijd stond Twente namelijk nog op een 0-1 voorsprong, na een doelpunt van Renato Tapia. Pas in de 84ste minuut kwam Groningen alsnog langszij, door een treffer van Michael de Leeuw.

‘Mooi voetbal, maar geen rendement’

Ondanks de late gelijkmaker was trainer Van de Looi niet echt tevreden zijn met de efficiëntie van zijn ploeg. Groningen kreeg namelijk maar liefst 21 doelpogingen, tegen 9 van Twente. Ook hadden de Groningers bijna twee derde van het balbezit. Tegenover ANP zei de trainer:

“Ons spel was mooi om naar te kijken. Maar ons rendement moet nog omhoog. [...] We kregen voldoende kansen. Dat is knap. We hadden alleen niet één keer, maar minimaal twee keer moeten scoren.”

PEC Zwolle geeft zege weg

FC Groningen – FC Twente was niet het enige duel van de avond dat eindigde in een gelijkspel. Ook in de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Cambuur Leeuwarden werden de punten gedeeld. Voor de Zwollenaren is dat een tegenslag, aangezien PEC met nog 20 minuten te gaan op een 2-0 voorsprong stond.

Na doelpunten van Dirk Marcellis en Sheraldo Becker van PEC was het Erik Bakker die de aansluitingstreffer maakte. Voor Cambuur was dat aanleiding voor een slotoffensief, en dat pakte goed uit. Met nog tien minuten op de klok maakte Sjoerd Overgoor de gelijkmaker.

Het derde duel van de avond eindigde daarentegen niet in een remise. In Nijmegen won NEC - dat vorig seizoen promoveerde naar de Eredivisie - met 1-0 van Excelsior. Een doelpunt van Navarone Foor in de blessuretijd besliste het duel.