Rusland verbrandt bloemen

De bloemenveiling in Aalsmeer, eerder deze week. Foto EPA

Op de tweede dag sinds Rusland bloemen uit Nederland streng controleert op ongedierte heeft het land een grote partij bloemen verbrand. Volgens de Russische voedsel- en warenautoriteit, Rosselchoznadzor, waren de Nederlandse bloemen besmet met de Californische trips, een voor bloemen schadelijk rood vliegje. Volgens persbureau Reuters vertoonde de Russische televisie dozen met rozen die werden verbrand. De Russische autoriteiten spreken van gezondheidsrisico’s en overwegen de import van Nederlandse bloemen te verbieden. Van alle Nederlandse bloemen wordt er zo’n 5 procent naar Rusland geëxporteerd. De verbranding van de bloemen is een nieuw dieptepunt in de relatie tussen Nederland en Rusland. Sinds Nederland zich bij de VN heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal, een voorstel dat Rusland heeft gevetood, worden er volgens de Russen regelmatig insecten aangetroffen op Nederlandse snijbloemen. (NRC)