Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Dutch Release Team, een groep Nederlanders die gespecialiseerd is in het illegaal online zetten van Nederlandse en Nederlands ondertitelde films en series, heeft een boete gekregen van Stichting BREIN, meldt Emerce.

Het drietal achter Dutch Release Team betaalt per dag 2.000 euro als ze doorgaan met het uploaden van materiaal op KickAssTorrents en The Pirate Bay. Dutch Release Team kiest voor een schikking van een nog onbekend bedrag. Hun torrents zijn verwijderd en als onderdeel van de deal geven ze informatie over andere leden van de groep die ook worden aangesproken.

Auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN maakte kort geleden bekend in het eerste half jaar van 2015 meer dan 128 illegale websites offline gehaald te hebben. Daaronder waren 22 bittorrentsites, 37 streamingsites, 64 linksites voor illegale bestanden en 5 indexsites voor illegaal aanbod.

FNV grote afwezige bij cao-afspraken

De FNV was voor de tweede keer in korte tijd niet aanwezig toen er grote cao-afspraken werden gemaakt. Dinsdag sloot de mode- en detailhandel en cao-akkoord af voor 100.000 werknemers. In juli sloot het kabinet een principeakkoord over de hoofdlijnen van zeven overheids-cao’s voor 700.000 ambtenaren, schrijft het FD.

Volgens het FD roept dit de vraag op of werknemers het FNV nog wel nodig hebben om collectieve afspraken te maken. Aan de werkgeverszijde ligt het volgens Jan Meerman niet. Hij is de voorzitter van de koepel voor winkeliers in kleding en sport en onderhandelde anderhalf jaar lang met FNV en CNV. Toch kwamen ze er niet uit. Harry Vogels, een van de initiatiefnemers van AVV (Alternatief Voor Vakbond), ziet de toekomst van de FNV niet rooskleurig in.

“FNV is niet meer de alleenheerser in cao-land, en dat doet pijn want de bond leeft van cao’s. Twee derde van zijn fondsen komt van werkgeversbijdragen die je ontvangt bij het afsluiten van een cao.“

PostNL test ‘altijd thuis box’

PostNL test een mobiele brievenbus, een kunststof bewaarbak zo groot als een verhuisdoos. De box wordt vastgemaakt aan de gevel van een huis. Met een code die per mobiel wordt verstuurd kun je er postpakketjes uithalen, meldt Volkskrant.

De box zou een grote ergernis van pakketbezorgers en consumenten oplossen. Als een ontvanger tot twee keer toe niet thuis is, brengt de bezorger het pakket op zijn eigen kosten naar een postkantoor. Als consument bespaar de box je een extra rit naar het postkantoor.De box kan ook worden gebruikt om pakjes te retourneren.

De altijd thuis box wordt de komende weken getest onder personeel van PostNL. In Duitsland loopt al een vergelijkbare proef.

    • Annemieke Ruggenberg