Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Desi Bouterse opnieuw geïnstalleerd als president Suriname

President Desi Bouterse spreekt het Surinaamse parlement toe tijdens zijn inauguratie.
President Desi Bouterse spreekt het Surinaamse parlement toe tijdens zijn inauguratie. Foto AP/Ertugrul Kilic

Desi Bouterse is zojuist tijdens een speciale vergadering van het Surinaamse parlement opnieuw geïnstalleerd als president. Het is voor Bouterse zijn tweede termijn. De Nederlandse ambassadeur, pas sinds eind vorig jaar weer gevestigd in de voormalige kolonie, was bij de inauguratie.

Bij de inauguratie waren de presidenten van onder meer Equatoriaal-Guinea, buurland Guyana en Ecuador aanwezig. Vanmiddag zal Bouterse zijn regering benoemen.

Twee jaar geen ambassadeur

De partij van Bouterse, de Nationaal Democratische Partij (NDP), had in mei de parlementsverkiezingen gewonnen. Vervolgens werd Bouterse op 14 juli door het parlement opnieuw aangewezen als president. Bouterse komt aan het hoofd te staan van een coalitie met twee andere partijen en gedoogsteun van nog eens twee groeperingen. Daarmee heeft hij een meerderheid van 32 van de 51 zetels.

Tijdens de start van de eerste regeerperiode van Bouterse was er geen vertegenwoordiger van Nederland aanwezig vanwege de slechte diplomatieke betrekkingen. Twee jaar later trok Nederland zelfs tijdelijk zijn ambassadeur terug uit protest tegen de amnestiewet voor verdachten van de decembermoorden in 1982. Bouterse is een van die verdachten. Onlangs maakte Bouterse bekend te willen meewerken aan waarheidsvinding omtrent de moorden.

De president werd daarnaast in 1999 bij verstek in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel voor zijn rol bij het smokkelen van cocaïne. Sinds november 2014 is er weer een Nederlandse ambassadeur in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.