Delta Lloyd ongekend hard onderuit

Verzekeraar Delta Lloyd krijgt er alweer hard van langs. Nu van beleggers. Die dumpen het aandeel massaal.

Illustratie Pepijn Barnard

Nadat verzekeraar Delta Lloyd afgelopen weken al een enorme knauw kreeg van de rechter over een bestuursconflict met De Nederlandsche Bank (DNB) en een boete kreeg vanwege handel in voorkennis van toezichthouder AFM, zijn het nu de aandeelhouders die afrekenen.

Na de presentatie van halfjaarcijfers gisterenmorgen stortte de koers van Delta Lloyd (4.423 werknemers) in. Aan het eind van de dag stond het aandeel 20 procent lager. Daarmee raakte het bedrijf, dat actief is in Nederland, België en Duitsland, in één dag honderden miljoenen van zijn beurswaarde kwijt. Vanochtend bleek dat de val nog niet was gestuit: er ging nog eens 10 procent van het aandeel af.

De oorzaak daarvan ligt in de onverwacht sterke daling van de solvabiliteit van de verzekeraar. Met de solvabiliteit wordt de financiële stabiliteit van een bedrijf uitgedrukt.

Bij Delta Lloyd daalde die in de eerste helft van het jaar naar 179 procent, terwijl die in dezelfde periode vorig jaar nog op 183 procent lag.

Dat kwam voor analisten als een complete verrassing. Zij rekenden op 192 procent. „Het verbaasd mij ontzettend”, zegt Marcell Houben van SNS Securities. Hij wist dat er een verlaging aan zat te komen vanwege de stijging van de rente in het tweede kwartaal, maar niet dat die zo groot zou uitvallen. Houben stelde zijn verwachtingen voor het aandeel naar beneden bij. En hij was daarin niet de enige.

Zorgen

Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa van Delta Lloyd verklaarde de dalende solvabiliteit gisteren uit rentebewegingen die voor zijn bedrijf negatief uitpakken. Ook zegt hij dat Delta Lloyd in een overgangsfase zit naar het nieuwe meetregime Solvency II, dat op 1 januari 2016 ingaat. Daar zou het kapitaalbeheer van de verzekeraar al op zijn ingesteld.

Delta Lloyd had in de aanloop naar de cijfers niet gehint op het feit dat de solvabiliteit zo erg zou dalen. En erger, vindt Houben, het heeft gisteren bij de analistenpresentatie geen duidelijkheid kunnen bieden over hoe het in de toekomst met Solvency II moet. „Dat baart me zorgen. Er zijn nu te veel onzekerheden.”

Houben is er verder niet van overtuigd dat de solvabiliteit op korte termijn verbetert, omdat een geschetste oplossing – het verkopen van meer risicovolle beleggingen – het beleggingsresultaat aantast.

Dat Delta Lloyd zo hard wordt afgestraft op de beurs is wrang als je alleen naar de commerciële resultaten zou kijken. Delta Lloyd (4,1 miljoen klanten) boekte in de eerste helft van dit jaar een brutowinst van 527 miljoen euro: zo ongeveer een verdubbeling ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Ook steeg het premie-inkomen uit de schadetak met 2 procent naar 776 miljoen.

Extra geld

Maar daar draait het voor analisten en beleggers nu niet om. Delta Lloyd zit „sinds de beursgang in een erg krap kapitaaljasje”, e-mailt analist JanWillem Knoll van ABN Amro. In een vanochtend verschenen rapport stelt hij dat het „onvermijdelijk” is dat Delta Lloyd extra geld moet ophalen om die kapitaalbuffers te versterken.

Om aan de eisen van Solvency II te voldoen, verwacht hij dat Delta Lloyd voor eind dit jaar 500 miljoen euro moet ophalen. Op die manier komt Delta Lloyd op het niveau dat DNB verlangde toen SNS-dochter Vivat onlangs werd overgenomen door het Chinese Anbang.

Enige lichtpuntje in het rapport van Kroll: hij denkt dat de 500 miljoen al is verdisconteerd in de aandelenkoers.