In 2016: groei hoger dan verwacht

Het economisch herstel in Nederland houdt aan. Mede door de lastenverlichting van het kabinet groeit de economie volgend jaar zelfs sneller dan eerder verwacht. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een gisteren gepubliceerde raming. Het CPB verwacht een economische groei van 2,4 procent in 2016 na een vooruitgang met 2 procent dit jaar. In juni rekende het planbureau nog op een plus van 2,1 procent volgend jaar. Het kabinet gebruikt de cijfers voor het afronden van de rijksbegroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Volgens het CPB profiteert de Nederlandse economie van de lage euro (die de export gunstig beïnvloedt), van de groei van de binnenlandse bestedingen en van de stijging van de reële lonen. De investeringen in woningen trekken ook aan. De 5 miljard euro aan lastenverlichting, waartoe het kabinet eerder dit jaar besloot, resulteren in 2016 nog eens in extra groei. De werkloosheid daalt volgens het planbureau naar 620.000 dit jaar en naar 600.000 volgend jaar. Opvallend is dat de lagere gasproductie de groei dit jaar nauwelijks lijkt te raken. In februari besloot het kabinet om de maximaal toegestane productie van gas uit Groningen in de eerste helft van het jaar te verlagen, tot 16,5 miljard kubieke meter. In de voorbije jaren was (in het hele jaar) meer dan 40 kubieke meter toegestaan. De raming betekent voor het kabinet niet alleen goed nieuws. Het overheidstekort neemt weliswaar dit jaar af tot 2,1 procent van het bbp en volgend jaar tot 1,5 procent. Maar het tekort komt daarmee hoger te liggen dan in de juniraming. Dit komt volgens het CPB door de afnemende aardgasbaten en ook door de lastenverlichting.

    • NRC