Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Chinese munt verliest fors - Vietnam past bandbreedte munt aan

Markt in China.
Markt in China. Foto Reuters/Jason Lee

De Chinese yuan is vandaag verder gedevalueerd. De Chinese munt is 1,6 procent minder waard dan gisteren toen de Chinese centrale bank een waardevermindering van bijna 2 procent doorvoerde. In reactie hierop heeft Vietnam de bandbreedte van de nationale munt waarin gehandeld kan worden verdubbeld.

De Chinese centrale bank zei de waardevermindering te hebben verwacht na de aanpassing gisteren, die onder meer bedoeld is om de Chinese export weer aan te jagen en de afnemende economische groei te laten aantrekken. Na 25 jaar economische groei zal de Chinese economie dit jaar waarschijnlijk ‘slechts’ met 5 procent groeien.

In een verklaring liet de Chinese Volksbank gisteren overigens weten dat het besluit geen gevolg is van economische problemen, maar dat het bedoeld is om minder controle uit te oefenen en beleggers een grotere rol te laten spelen bij het vaststellen van de koers. Chinese toezichthouders hebben de afgelopen tijd al ruim 150 miljard euro in de aandelenmarkt gestopt om te pogen een eind te maken aan de aanhoudende verliezen.

De Chinese munt is gekoppeld aan de dollar. Aangezien die afgelopen jaar ten opzichte van de euro meer waard is geworden, is ook de yuan bijna 20 procent meer waard geworden. Als gevolg hiervan is de import van Chinese producten voor andere landen een stuk duurder geworden. In juli lag de export 8,3 procent lager dan een jaar eerder.

Zorgen economie in Azië nemen toe

De tragere Chinese economische groei, heeft ook gevolgen voor omringende landen in de regio, schrijft correspondent Zuid-Oost Azië Melle Garschagen vandaag in NRC:

De zorgen over de economie nemen toe in Azië en vergelijkingen met rampjaar 1998 worden al gemaakt. Zo zijn de koersen van de Maleisische ringgit en de Indonesische roepia gedaald tot de laagste niveau’s sinds de Aziëcrisis. In een jaar tijd is de ringgit een vijfde van zijn waarde verloren, de roepia daalde in dezelfde periode zelfs met meer dan 20 procent. De koers van de Singaporese dollar, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, is gezakt tot het laagste niveau in vijf jaar tijd.

Met de aandelenkoersen in Azië gaat het nauwelijks beter. De belangrijkste graadmeter van de beurs in Jakarta staat 12 procent lager vergeleken met een jaar gelden. De belangrijkste index van de beurs van Singapore staat 6,9 procent in de min, die van Thailand 9,8 procent. De koersen van de belangrijkste genoteerde bedrijven in Zuid-Korea (-12,50 procent) en Hongkong (-2,6 procent) staan eveneens een stuk lager dan vorig jaar.

De Vietnamese centrale bank heeft gezegd dat de devaluatie van de yuan door China een negatieve impact heeft op de Vietnamese economie. De beide landen hebben nauwe handelsbetrekkingen waarbij Vietnam een negatieve handelsbalans heeft ter waarde van 29 miljard dollar. Door de bandbreedte, het maximaal toegestane verschil tussen hoogste en laagste koers, van de nationale munt dong aan te passen, hoopt het land de gevolgen van China’s muntdevaluatie op te vangen.