Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Vluchtelingen

Chaos op Kos

De Griekse eilanden bij Turkije worden overspoeld door bootvluchtelingen. Op eilanden als Lesbos, Chios, Leros, Samos en Kos heerst chaos bij de opvang van al die vluchtelingen. Op Kos heeft de Griekse politie vannacht meer dan tweeduizend vluchtelingen opgesloten in een stadion, in een poging de orde op het eiland te herstellen. Door de hitte vielen sommige vluchtelingen flauw, ook kreeg iemand een epileptische aanval. Met hun registratie kunnen de bootvluchtelingen doorreizen naar Athene, de draaischijf naar noordelijker Europa. Veel van hen proberen via Macedonië en Servië naar Hongarije te komen, via de zogeheten Westelijke Balkanroute. Syrische vluchtelingen, die over het algemeen geld ter beschikking hebben, zijn meestal snel weer weg. Maar vluchtelingen uit Irak of Afghanistan, de andere twee landen waar veel mensen vandaan komen, stranden veelal in Athene.
Een Griekse vissersboot schiet een Syrische vluchtelingenfamilie te hulp.
Reuters / Yannis Behrakis
Vrouw en kind zijn net aangekomen op Kos nadat ze vanuit Turkije de Egeïsche Zee zijn overgestoken.
AFP / Angelos Tzortzinis
Reuters / Yannis Behrakis
Een vrouw wordt uit een rubberboot geholpen. Er zitten nu naar schatting vijfduizend vluchtelingen op Kos.
Reuters / Yannis Behrakis
Een vluchtelingenmeisje stapt uit een opblaasbootje op het strand van Kos na een oversteek vanuit Turkije.
AFP / Angelos Tzortzinis
Op Kos dreigt totale chaos door de grote toeloop van migranten.
AP / Yorgos Karahalis
Vluchtelingen wachten op registratie.
AFP / Angelos Tzortzinis
Bootvluchtelingen, gefrustreerd dat zij lang moeten wachten voordat zij de papieren krijgen waarmee zij verder kunnen reizen, raakten gisteren slaags met overwerkte politieagenten die de enorme stroom vluchtelingen nauwelijks kunnen verwerken.
AFP / Angelos Tzortzinis
Een politieman probeert een migrant met een wapenstok op afstand te houden.
AFP / Angelos Tzortzinis
De politie gebruikte gisteren ook brandblussers om de menigte uit elkaar te drijven.
AP / Yorgos Karahalis
In een propvol voetbalstadion waar migranten zich moesten laten registreren braken gisteren opstootjes uit.
AFP / Angelos Tzortzinis
Op eilanden als Lesbos, Chios, Leros, Samos en Kos heerst vaak "totale chaos" bij de opvang van vluchtelingen, waarschuwt de UNHCR. Na een reis langs de eilanden constateert Vincent Cochetel, de directeur Europa, dat er nauwelijks planning is en veel lokale bestuurders wegduiken voor hun verantwoordelijkheid. En ook dat Griekenland "dringend hulp nodig heeft".
AFP / Angelos Tzortzinis
Griekenland heeft in de maand juli meer overzeese vluchtelingen te verwerken gekregen dan in heel 2014. In vier weken tijd heeft het Europese grensbewakingsagentschap Frontex 49.550 mensen onderschept op de Egeïsche zee.
AFP / Angelos Tzortzinis
Toeristen zonnebaden op Kos, terwijl op de achtergrond een rubberboot voorbij vaart met aan boord Pakistaanse vluchtelingen.
Reuters / Yannis Behrakis