Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Boko Haram valt Nigeriaans dorp aan - vijfde aanval in tien dagen

Militairen van het Nigeriaanse leger nemen deel aan een parade.
Militairen van het Nigeriaanse leger nemen deel aan een parade. Foto EPA / Noel Kokou Tadegnon

Voor de vijfde keer in tien dagen tijd heeft terreurgroep Boko Haram een aanslag gepleegd in het westen van Afrika. Leden van de groep openden vanavond het vuur op een dorpje in het noorden van Nigeria, zo meldt een politieagent aan persbureau Reuters. Bij de aanval kwamen ten minste zes mensen om.

Andere bronnen, onder wie iemand bij het Nigeriaanse leger, spreken zelfs van acht doden. Ook zouden de strijders vier vrouwen hebben ontvoerd tijdens de aanval, die meer dan drie uur duurde. Het dorp dat Boko Haram binnenviel, ligt vlakbij Maiduguri, een stad van meer dan twee miljoen inwoners.

Ook gisteren werd Nigeria al opgeschrikt door een aanval van Boko Haram. De terreurgroep liet toen een bom ontploffen op een drukke markt in de stad Sabon Gari, dat eveneens in het noordoosten van het land ligt. Bij die aanval kwamen zeker 47 mensen om het leven, terwijl ruim vijftig anderen gewond raakten.

Een nieuwe leider

Nigeria is niet het enige land waar Boko Haram recentelijk toesloeg. Ook in buurland Kameroen pleegde de terreurgroep afgelopen week een aanslag. Kameroen en Nigeria zijn, samen met Tsjaad en Niger, de laatste tijd aan een fel offensief tegen Boko Haram bezig.

Recentelijk heeft de radicaalislamitische groep een leiderschapswissel ondergaan, zo meldde de BBC eerder vandaag op gezag van de Tsjadische president Idriss Deby. De nieuwe baas heet Mahamat Daoud. Over hem is nagenoeg niets bekend, behalve dat hij volgens Deby open zou staan voor een dialoog met de Nigeriaanse overheid.