Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Boko Haram heeft nieuwe leider’

De Nigeriaanse radicaalislamitische terreurbeweging Boko Haram heeft een leiderschapswissel ondergaan. Dat heeft de Tsjadische president Idriss Deby vandaag gezegd, meldt de BBC.

De nieuwe baas heet Mahamat Daoud. Over hem is nagenoeg niets bekend, behalve dat hij volgens Deby open zou staan voor een dialoog met de Nigeriaanse overheid. Het leger van Tsjaad vecht samen met een internationale coalitie tegen Boko Haram. Deby zei dat de terreurgroep ernstig verzwakt is en dat het een kwestie van tijd is voor die definitief wordt uitgeroeid.

Groep wreder onder Shekau

Daoud volgt de charismatische en meedogenloze leider Abubakar Shekau op. Laatstgenoemde was al een tijdje niet in de video’s van de terreurgroep verschenen, waardoor gespeculeerd werd dat hij zou zijn overleden. Shekau leidde Boko Haram sinds juli 2009, nadat oprichter Muhammad Yusuf was gestorven.

Onder Shekau’s leiderschap werd de groep radicaler en bloeddorstiger. In zes jaar tijd kostten aanslagen en aanvallen van Boko Haram in Nigeria het leven aan zeker 20.000 mensen. Meer dan anderhalf miljoen mensen raakten ontheemd. Vorig jaar ontvoerden Boko Haram-leden in Nigeria meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd. Nadat de groep ook vaak in buurlanden aanslagen pleegden, werd een internationale troepenmacht gevormd om het tegen Boko Haram op te nemen.

Dubbelganger

Het is niet duidelijk wat er met Shekau is gebeurd. Al meerdere keren werd gemeld dat de terreurleider zou zijn omgekomen, maar iedere keer bleek hij toch nog in leven te zijn. Sommige analisten beweren echter dat Shekau wel degelijk al enkele jaren geleden is gestorven en dat de man die in video’s optrad een dubbelganger zou zijn.

De laatste keer dat wat werd vernomen van Shekau was in maart. Toen zwoer de leider namens Boko Haram in een audioboodschap trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).