Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Beschuldigingen tegen Assange dreigen te verjaren

Julien Assange op een foto van vorig jaar.
Julien Assange op een foto van vorig jaar. Foto EPA / John Stillwell

Zweden kan Julian Assange na morgen niet meer vervolgen voor het aanranden van twee vrouwen in 2010. De termijn voor het verhoren van de oprichter van klokkenluidersite Wikileaks vervalt in die twee zaken namelijk morgennacht. Een derde beschuldiging tegen Assange, die zich schuilhoudt in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, verjaart dinsdag.

Dat de verwijten aan het adres van de Australiër verjaren heeft te maken met de Zweedse wet. Daarin staat dat openbaar aanklagers een verdachte moeten interviewen voordat ze een zaak tegen hem kunnen beginnen. En omdat Assange al ruim drie jaar zit ondergedoken in Londen is dat nooit gebeurd.

Beschuldiging van verkrachting blijft

Voordat de aanklagers de internetactivist kunnen verhoren, hebben ze echter toestemming nodig van Ecuador. Volgens het Verdrag van Wenen genieten mensen in een ambassade namelijk diplomatieke onschendbaarheid. Een verzoek daarvoor hebben de zweden pas in juni gedaan. Een woordvoerder van het Zweedse openbaar ministerie zegt daarover:

“Zolang de aanklager geen toestemming krijgt Assange in de Ecuadoriaanse ambassade te interviewen, is er niets wat zij voor 13 tot 18 augustus kan doen. Ondervraging is noodzakelijk voor het onderzoek.”

Toch blijft de belangrijkste en meest ernstige beschuldiging – die van verkrachting – na volgende week wel overeind. Maar ook daarvoor tikt de klok: de Zweedse openbaar aanklagers hebben nog tot 2020 om Assange hiervoor te verhoren. Naar verwachting komt het Zweedse OM morgen met een officiële aankondiging, meldt de BBC.

Assange vreest uitlevering aan VS

Assange heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem zijn ze politiek gemotiveerd. Hij denkt dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, waar hij kan worden berecht voor een van de grootste informatielekken uit de Amerikaanse geschiedenis.

Lees morgen in nrc.next en NRC Handelsblad een uitgebreider verhaal over de beschuldigingen tegen Assange.