Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Amerikaanse oud-president Jimmy Carter ernstig ziek

Voormalig president Jimmy Carter in Boston op archiefbeeld, november 2014.
Voormalig president Jimmy Carter in Boston op archiefbeeld, november 2014. Foto AP / Elise Amendola

Voormalig president Jimmy Carter (90) maakte vanavond in een korte verklaring bekend dat hij ernstig ziek is. Uit een leveroperatie zes dagen geleden bleek hij uitgezaaide kanker heeft.

Dat meldt persbureau AP. Het is nog onduidelijk welke vorm van kanker Carter heeft. De 39ste president van de Verenigde Staten (1977-1981) ging begin deze maand onder het mes om een knobbeltje op zijn lever te laten verwijderen. Volgens zijn woordvoerder was de operatie toen succesvol en was de verwachting dat Carter volledig zou herstellen.

Volgens de verklaring van Carter vanavond maakt hij volgende week meer bekend over zijn diagnose:

“Een recente operatie aan mijn lever onthulde dat ik uitzaaiingen van kanker heb in verschillende delen van mijn lichaam. Ik pas mijn schema aan zodat ik behandeld kan worden door specialisten bij het Emory University Hospital in Atlanta.”

De Camp David-akkoorden maar ook Iran

Als Democratische president zat Carter aan de onderhandelingstafel voor de Camp David-akkoorden en het vredesverdrag van 1979 tussen Egypte en Israël. Maar hij maakte ook een van de zwartste bladzijden mee van de Amerikaanse geschiedenis: de Iraanse gijzelingscrisis, waarbij 63 Amerikanen van 4 november 1979 tot 20 januari 1981 werden gegijzeld.

Carter richtte na zijn vertrek uit het Witte Huis The Carter Center op dat zich onder andere richt op gezondheidszorg en democratie. De voormalige president bleef zich ondanks zijn leeftijd actief inzetten voor de organisatie.

Bekijk hier het uitgebreide interview van Meet The Press met Jimmy Carter over zijn presidentschap, het Midden-Oosten en de Iraanse gijzelingscrisis.