Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aantal koperdiefstallen op het spoor gehalveerd

Afgeknipte koperdraden bij het spoor bij Overschie.
Afgeknipte koperdraden bij het spoor bij Overschie. Foto ANP/Evert Jan Daniels

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is in de eerste zes maanden van 2015 meer dan gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. Speciale teams van beheerder ProRail en de politie hebben ervoor gezorgd dat meer koperdieven op heterdaad worden betrapt.

ProRail meldt in een persbericht op de eigen website dat het aantal diefstallen is afgenomen van 127 in het eerste half jaar van 2014 tot 54 nu, een afname van 57 procent. De afgelopen jaren zorgde koperdiefstal voor hoge kosten (5,5 miljoen euro in 2013) en lange wachttijden voor reizigers.

Naast nachtelijke controles plaatste ProRail ook infraroodcamera’s en bewegingsmelders. Ook werden omwonenden van het spoor opgeroepen verdachte situaties te melden. Ook heeft de spoorwegbeheerder al meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in hekwerken om het spoor.

Bijna 6 euro per kilo

Koper is geld waard. De koperprijs is sinds 2009 zo goed als verdubbeld, naar bijna 6 euro per kilo. Bovendien is er gemakkelijk aan te komen – koper is het beste materiaal om stroom te geleiden en dus is het overal langs de 7.000 kilometer spoor in Nederland te vinden.

De laatste jaren probeert ProRail koper langs het spoor te vervangen door aluminium. Dat is minder kostbaar dan koper en dus minder aantrekkelijk voor dieven. Ook wordt koper bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper bepaald kan worden.