Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

1.614 dagen na Fukushima

Foto Kyodo News
Foto Kyodo News

Dit is de controlekamer van de Sendai kernreactor in Satsumasendai, in het zuiden van Japan. Daar werd gisteren, 1.614 dagen na de kernramp in Fukushima (2011) weer een Japanse kernreactor opgestart. Daarmee markeert het land zijn terugkeer naar kernenergie. Na ‘Fukushima’ werden alle 43 nog werkende reactoren stilgelegd voor nieuwe veiligheidscontroles. Het veiligheidsregime is sindsdien strenger geworden. Wat niet te zien is op de foto: voor de poort van de kerncentrale stonden veel betogers tegen kernenergie, onder wie oud-premier Naoto Kan, die tijdens de ramp aan het bewind stond en zich later tegen verder gebruik van kernenergie keerde. Volgens de betogers is kernenergie nog altijd te gevaarlijk.