Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

start-up Restvoorraad tandenborstels opkopen voor je winkel? Dat kan hier

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een marktplaats voor winkels.

Bedrijf: WeMarket Oprichter: Bas Beerens Medewerkers: 20

Het kostte 2,5 jaar voorbereiding, maar vorige week werd WeMarket gelanceerd: het nieuwe 'internationale b2b-handelsplatform’. De bedenker is Bas Beerens, ook de oprichter van WeTransfer. Het moet hét online plekje worden waar de retail zaken doet.

Een b2b-platform?

b2b betekent business to business. Oftewel: winkels die zaken doen met andere winkels. En ‘business’ kan in dit voorbeeld van alles zijn: alle retailers, opkopers, distributeurs en merken. Iedereen, behalve de eindconsument: jij en ik.

Wat is het voor platform?

Het moet een internationale marktplaats worden met bedrijven die met elkaar gaan handelen, zoals voorraden van elkaar opkopen. Als Philips bijvoorbeeld een paar duizend tandenborstels overheeft, zouden ze die op WeMarket zetten. Een andere retailer, zoals de drogist op de hoek of een grote zaak als Mediamarkt, kan die dan hier weer kopen.

Hoe gaat dat nu dan?

Grote zaken bellen vaak met de salesafdeling. Dat loopt via contracten en bestaande contacten. Kleine bedrijfjes kopen vaak in via een distributiecentrum. Dit platform wil dit allemaal digitaliseren.

Welk probleem lossen ze op?

Inefficiëntie, bijvoorbeeld door een mismatch in voorraden. Maar ook kunnen bedrijven hier nieuwe contacten vinden waar ze anders nooit aan hadden gedacht.

Hebben ze al klanten?

Ja, niet de minste. Gaastra, Gsus, T-Mobile en Philips doen onder andere al mee. Er mogen alleen bedrijven op het platform, dus je moet ingeschreven staan als bedrijf.

Wat is het verdienmodel?

Lidmaatschap kost 500 dollar per jaar, dan kun je onbeperkt handelen. WeMarket rekent dus geen commissie.