Weer bomaanslag in noordoosten Nigeria - minstens 47 doden

Het Nigeriaanse leger op patrouille in het noordoosten van het land.
Het Nigeriaanse leger op patrouille in het noordoosten van het land. Foto EPA/STR

Bij een nieuwe bomaanslag in het noordoosten van Nigeria zijn minstens 47 mensen om het leven gekomen. Nog eens 52 mensen raakten gewond. De bom ontplofte op een drukke markt in de stad Sabon Gari, in de regio Borno waar de terroristische organisatie Boko Haram opereert.

Verschillende media, waaronder Reuters en AFP, melden het nieuws op basis van militaire bronnen. Rond 13.30 uur vanmiddag ging het explosief af. De aanslag is nog niet opgeëist.

Geweld weer opgelaaid

De nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhar, een voormalig generaal, beloofde eind mei bij zijn aantreden de terreurgroep uit te roeien. Sindsdien zijn er meer dan 600 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. Het Nigeriaanse leger leek met hulp van buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen de terroristen terug te hebben gedrongen, maar de laatste weken is het aantal aanslagen in de regio sterk toegenomen.

De aanvallen van Boko Haram vinden in een steeds grotere regio plaats. Ook in de ondersteunende buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad vinden aanslagen plaats.

In Nigeria zijn door aanslagen van Boko Haram in zes jaar tijd 20.000 mensen omgekomen en zeker 1,5 miljoen mensen ontheemd. Vorig jaar ontvoerden Boko Haram-leden in Nigeria meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.