Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Video: wat zijn donkere materie en donkere energie?

Niemand weet precies wat donkere materie en donkere energie zijn. Toch zijn natuurkundigen ervan overtuigd dat ze bestaan. In deze video wordt met duidelijke voorbeelden en animaties uitgelegd hoe het zit.

Het animatiefilmpje werd ontworpen door de organisatie Kurzgesagt (Duits voor “in een notendop”). Deze club houdt zich bezig met het begrijpelijk maken van complexe wetenschappelijke onderwerpen door middel van dit soort video’s.

De onzichtbare werkelijkheid

De materie die wij kennen komt samen in sterren, bomen, planeten, dieren, rotsen en de mens zelf. Maar dit is volgens natuurkundigen nog geen 5 procent van alle materie in het heelal. Een kwart van het universum bestaat uit donkere materie, de overige 70 procent uit donkere energie. Beiden zijn onzichtbaar en het is eigenlijk raar om te bedenken dat wat wij als mens zien en ervaren slechts een klein onderdeel van de realiteit is.

Maar wat zijn donkere materie en energie dan eigenlijk? Daarop geeft de video aanvankelijk een onbevredigend antwoord: dat weet niemand precies, hoewel er wel theorieën over zijn. Zo zou donkere energie geen ‘ding’ zijn, maar een eigenschap van lege ruimte.

Hoe weten natuurkundigen dat donkere materie en donkere energie bestaan? Onderzoekers weten veel over hoe de twee zaken, omdat er effecten van worden waargenomen, en over wat ze niet zijn. Dat wordt wel helder uitgelegd in het filmpje.

Kurzgesagt roept vooral op niet te treuren over dat er nog zoveel onbekend is over hoe ons heelal werkt:

“Dit zijn hele nieuwe wetenschappelijke gebieden, wat het ontzettend spannend maakt. Het laat ons zien dat we eigenlijk nog steeds primaten met smartphones op een klein, fragiel eiland in de ruimte zijn die zich afvragen hoe het universum werkt - al voelen we ons vaak alwetend over het heelal. Er is nog zo veel te leren en dat is geweldig.”

Benieuwd naar meer makkelijke filmpjes over moeilijke wetenschappelijke onderwerpen? Bekijk hier het YouTube-kanaal van Kurzgesagt